Párkányban megkezdődtek az Őszi Kulturális Napok

A Párkány és Vidéke Kulturális Társulás hatodik alkalommal rendezi meg az Őszi Kulturális Napok rendezvénysorozatot, mely október 30-án Bálint András színművész Arany János-estjével vette kezdetét.

Az előadók között van Bálint András, a Csali Gyermek-nép-táncegyüttes, a Muzsikás, a Söndörgő, a Romengo és a Pressburger Klezmer Band. Az idei rendezvénysorozattal a szervezők az Arany János-emlékév előtt tisztelegnek, és megpróbálják felvázolni a Kárpát-medence kulturális térképét is. A Muzsikás, a Söndörgő, a Romengo és a Pressburger Klezmer Band a magyar, a délszláv, a cigány valamint a zsidó zenei és érzelemvilágot jeleníti meg. A fesztivál – amelynek minden előadása ingyenes – október 30-tól december 3-ig tart. A rendezvényeknek a városi művelődési központ ad otthont, amely egyben a Párkány és Vidéke Kulturális Társulás társrendezője is. Támogatók: Balassi Intézet – Pozsonyi Magyar Intézet, Rákóczi Szövetség, Bethlen Gábor Alap, Közép-európai Alapítvány (CEF), a Szlovák Köztársaság Kormányhivatalának kisebbségi osztálya és Párkány Város Önkormányzata.

Program:

Október 30-án Bálint András, a Radnóti Színház egykori igazgatója előadásában Arany Jánost idézte meg. November 5-én a somorjai Csali Gyermek-néptáncegyüttes, a Fölszállott a páva tehetségkutató műsor néptánc kategóriájának győztese mutatkozik be. Műsorukban a Kárpát-medence több tájegységének koreográfiája szerepel. November 12-én a legismertebb szlovák klezmerzenekar, a Pressburger Klezmer Band lép fel. A zenekar sikeresen ötvözi a dzsessz, a rock, a raggea, a világzene és a zsidó zene motívumait. November 19-én Kacsó Hanga lesz a Muzsikás együttes párkányi koncertjének vendége. A több mint négy évtizede alakult zenekarnak elsőként sikerült elfogadtatnia a magyar népzenét mint önálló, minden más zenei műfajjal egyenértékű zenei stílust. November 26-án a Söndrögő együttes érkezik Párkányba, melynek virtuóz és lendületes zenéje más balkáni zenét játszó együttesekhez nem hasonlítható. Az Őszi Kulturális Napok programsorozatát december 3-án a Romengo koncertje zárja. A hagyományos cigány népdalokat és saját számokat is játszó együttes mindkét albuma bekerült a World Music Charts Europe legjobb tíz lemeze közé.

 

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu