Rovóírók országos találkozója Százdon

Felvidéki és magyarországi rovásírás-oktatók és rovóírók tanácskoztak Százdon. Ősi tudás, magyar hagyaték címmel a Palóc Társaság által szervezett országos találkozón hangsúlyozták a rovásírás nemzeti identitásunkat erősítő jellegét, az ősi magyar hagyomány ápolásának fontosságát.

Az országos találkozóra a Felvidék több településéről érkeztek résztvevők, emellett magyarországi rovóírók is eljöttek a százdi Rózsa vendégházba. A nap központi témája a 14. felvidéki rovásíró-vetélkedő előkészítése volt, továbbá szakmai kérdéseket is megvitattak.

A felvidéki rovásvetélkedővel kapcsolatban tartott szakmai megbeszélésen főleg a tartalmi rész, módszertan került terítékre. Jelenleg az országos vetélkedő három részből áll, rovásírásos szöveg hangos olvasása, átírás és magyarosítás. Ebben szeretnének újítani, magyarságismeretre is kiterjesztve a vetélkedő feladatait. Mátyás Zoltán, a Rovás Alapítvány felvidéki képviselője a rovásírással rótt kiadványokat, határidőnapló-terveket, illetve egyéb, a tanulást segítő taneszközöket mutatott be a hallgatóságnak.

A Felvidéken számtalan rovásírókör működik, többségük tanintézmények, művelődési házak, valamint szervezetek mellett. Az iskolai forduló legjobbjai körzeti fordulón mérettetnek meg, a legjobb rovóírók kerülnek az országos vetélkedőbe. A tanácskozás résztvevői egyetértésben vallják, ősi kincs van a kezünkben: a rovásírás. A találkozó végén a résztvevők ellátogattak a Százdtól alig pár kilométerre lévő felsőszemerédi katolikus templomhoz, ahol megtekintették az oldalsó bejárat feletti kőbe vésett rovásírást.

Felvidék.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu