Szent Korona ünnep Ipolybalogon

A  közösségépítés és Szent István eszmeisége került a középpontba az augusztus 6-án Ipolybalogon megrendezett Szent Korona Ünnepen. Az eseményfolyam során többen hangsúlyozták az összefogás, a megmaradás és a hazaszeretet fontosságát.

A hagyományokat követve az ünnepség a főtéren kezdődött, ahová a veresegyházi hagyományőrző lovasok kíséretében a helyi erődtemplomból megérkezett a Szent Korona hitelesített másolata.

A hivatalos megnyitót követően a díszmenet a Szent Korona hitelesített másolatával az élen elindult a Kápolna-domb felé. A falu határában található Kápolna-dombon dr. Márfi Gyula veszprémi érsek celebrálta az ünnepi szentmisét. Eperjes Károly Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas színművész volt az ünnepség főszónoka. A szentmise zárásaként került átadásra a Szent Korona-emlékérem. Az ipolybalogi önkormányzat és a katolikus plébániahivatal olyan személyeknek adományozza a díjat, akik segítik a határon túli magyarságot, a magyar közösséget, a régiót. Idén az emlékplakettet Csáky Károly publicista, helytörténész, néprajzkutató kapta.

A szentmisén közreműködött az ipolybalogi Szent Korona Kórus és a salgótarjáni Doráti Kamarazenekar Dr. Tardy Lászlónak, a Mátyás-templom karnagyának vezetésével. A Kápolna-domb tövében kirakodó- és kézművesvásáron több felvidéki és magyarországi kézműves mutatkozott be.

A színpadon a helyi és környékbeli, valamint anyaországbeli hagyományőrző csoportok léptek fel. Mindezek mellett íjászat, katonai bemutató, kézműves foglalkozás és könnyűzenei koncert is várta a látogatókat.

Felvidék.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu