Szőgyéni delegáció járt a testvérváros Tatán

Az októberi ünnepségeket követően novemberben is folytatódnak az 1956-os szabadságharc és forradalom tiszteletére szervezett rendezvények Szőgyén testvérvárosában, Tatán.

A tatai önkormányzat és a 60. évfordulóra létrehozott emlékbizottság támogatásával a novemberi megemlékezések egyik fő rendezvénye volt az „Itt élned, halnod kell” – Források a tatai 1956-os eseményekhez című könyv bemutatója, melyre a városháza dísztermében került sor.

Az ünnepségen a meghívott szőgyéniek mellett jelen volt dr. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, aki ünnepi beszédében hangsúlyozta a megjelent könyv értékét, amely helyi eseményekről és helyi hősökről szól, s olyan emberek a szereplői, akikkel találkozhatunk az utcán, hiszen a szabadságharc kirobbantói nem hadvezérek és politikusok voltak, hanem hétköznapi emberek.

A könyv szerzője elmondta, hogy munkatársaival összegyűjtötték a forradalom időszakára vonatkozó dokumentumokat, azokat, amelyek a nagyközönség számára eddig nem voltak hozzáférhetőek, így jegyzőkönyveket, személyes iratokat, korabeli visszaemlékezéseket, naplójegyzeteket, a forradalmi szervek iratait, röplapokat, táviratokat, katonai jelentéseket, eljárások és perek dokumentumait, ítéletek eseményleírásait. Az 1956-os eseményeket átélt szereplőkkel, illetve leszármazottaikkal interjúsorozat készült, mellyel kiegészítették az ismert tényeket.

A könyv a tataiak számára elérhető és ingyenesen beszerezhető a polgármesteri hivatalban, illetve kikölcsönözhető a szőgyéni könyvtárban.

Felvidek.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu