Támogatás tehetséges és szociálisan hátrányos helyzetű diákoknak

A komáromi Selye János Gimnázium mellett működő Király Püspök Alapítvány az elmúlt években rengeteg segítséget nyújtott az iskola számára. Az alapítvány célja a tehetséges, valamint a szociálisan hátrányos helyzetű diákok támogatása, ill. az iskola eszköztárának fejlesztése. Az alapítványt 1814-ben Király József pécsi püspök, a jezsuita gimnázium volt diákja hozta létre azzal a céllal, hogy anyagi támogatást nyújtson a gimnázium diákjainak. Az alapítvány 1945-ig működött, majd 1992-ben RNDr. Ipóth Barnabás, a gimnázium akkori igazgatója hívta újból életre.

Az alapítvány bevételeit a különböző szervezetek és polgári egyesületek, szülők és magányszemélyek hozzájárulásai, valamint a 2%-os adófelajánlásokból befolyt összeg alkotják. A 2015-ös évben 12 056,52 euró, 2016-ban pedig 14 341,49 euró folyt be a már említett hozzájárulásokból.
Azonban az alapítvány történetének eddigi legnagyobb magánadományát 2016 őszén kapta. Palinay Gyula, a gimnázium volt diákja, aki 1930-ban tette le az érettségi vizsgát és most 6 millió forintot, azaz 19 442,64 eurót hagyott hagyatékában az iskolára. Az adomány egyetlen feltétele a gimnázium bencés hagyományainak ápolására vonatkozott. Andruskó Imre, a gimnázium igazgatója ezúton is köszönetét fejezi ki Palinay Gyula örököseinek a hatalmas adományért, melyet a diákok anyagi megsegítésére, másrészt az iskola fejlesztésére használnak majd.
Az iskolákról általában elmondható, hogy az iskola fejlesztésére koncentrálnak, a komáromi Selye János Gimnázium viszont közvetlenül a diákokat is támogatja, ami ritkának számít a felvidéki magyar oktatásban. Évente összesen 4600 eurós támogatást nyújtanak tehetséges és szociálisan hátrányos diákjaik számára.
Felvidek.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu