Tíz éve hunyt el Kaszás Attila

Tíz évvel ezelőtt a magyar kulturális élet egy emberként gyászolta a felvidéki színészt, akit pályafutása során számtalan szerepben láthattunk. Kaszás Attila kiemelkedő tehetsége miatt vált rengetegek kedvencévé, különböző stílusú színházi produkciói miatt megannyi rajongót tudhatott magáénak.

A színész 1960. március 16-án született a felvidéki Vágsellyén. A gimnáziumi éveit Komáromban töltötte, a Selye János Gimnázium diákjaként. A középiskola után a színészetet választotta, Budapesten tanult a Színház és Filmművészeti Főiskolán.

Pályafutását a Vígszínház társulatában kezdte, ahol tizenöt évet töltött el, majd 2003-tól a Nemzeti Színház tagja lett. Élete során több mint 50 színdarabban játszott, valamint több tucat zenés szerepben is láthattuk.

A színész tíz évvel ezelőtt, március 19-én a Tizenkét dühös ember című színdarab kezdete előtt lett rosszul, és került kórházba. Az orvosok azonban nem tudták megmenteni az életét, négy nappal később elhunyt.

Tragédiáját még jobban beárnyékolta az a tény, hogy nem élhette meg lánya születését. Legnagyobb álma ugyanis az volt, hogy fia mellett egy kislányt is felnevelhessen.

A magyar nemzet a mai napig gyászolja a színészt, emléke mindannyiunkban örökké él. A művész tiszteletére 2008. április 19-én Komáromban a Jókai Színház előtti parkban szobrot emeltek. A Jókai Napok kísérő rendezvényeként pedig évente megszervezik a Kaszás Attila Versmondó Fesztivált.

A színész elmékére jött létre továbbá a Kaszás Attila díj, amellyel a kiemelkedő művészi teljesítményű színművészeket támogatják. A díjat 2008-ban a Magyar Kultúra napján hozták létre, és azóta is minden évben odaítélik a magyar színházi társulatok egy-egy tagjának.

Kaszás Attilára szülőföldjén is tisztelettel emlékeznek, a Zsigárdon található nagyszülői házát falumúzeummá alakították. Az Attila-kertben minden évben gyümölcsfákat ültetnek, melyek védnökei Kaszás Attila gyermekei, Jancsi és Luca. Mindezek mellett a zsigárdi kulturális fesztivál is Kaszás Attila nevét viseli, amely a nemzeti összetartozás jegyében jött létre.

 

Felvidek.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu