Tragikus sorsokat mutat be a kitelepítésekről szóló somorjai képzőművészeti kiállítás

Az egész Kárpát-medencéből érkeztek alkotások a kitelepítésekről szóló somorjai képzőművészeti kiállításra a Tallós Procházka Istvánról elnevezett somorjai kiállítóterembe.

A kitelepítések nemcsak Somorján, hanem az egész Felvidéken nagyon sok ma élő embert is személyesen érintettek. Nem túlzás, ha úgy fogalmazunk, hogy minden családban vannak olyan rokonok, szülők, nagyszülők, akik a csehországi deportálások, vagy pedig a magyarországi „lakosságcsere” részesei voltak.

Több mint 50 művész 100 munkája érkezett be a kiállításra, melyeket helyszűke miatt nem lehetett mind kiállítani, ezért várhatóan, a Kitelepítések 70 című kiállítást több helyre is elvinnék a jövőben. A neves rajzfilmrendező, művelődéstörténész, könyvillusztrátor, Jankovics Marcell nyitotta meg november 24-én a somorjai kiállítást. Elmondta, véleménye szerint a jövőre nem lehet építeni, de a múltból legalább tanulhatunk –  az európai ember számára a múlt meghatározó. Jankovics kiemelte, hogy az ősei a Felvidékről származnak, apai nagyapja,  Pozsonyból, anyai nagyanyja pedig a Csallóközből, s gyermekként ő is átélte a kitelepítéseket, igaz nem egy másik országba, hanem a csonka országon belül hurcolták el őket marhavagonokban.

A kiállítás kurátorai Méry Beáta, Lengyel Valter, Kalita Gábor voltak és a Szövetség a Közös Célokért társulás és a Pozsonyi Magyar Galéria szervezésében valósult meg. Támogatók: Pozsonyi Magyar Intézet, Somorja Város, Somorjai Városi Művelődési Központ, budapesti Rákóczi Szövetség.

Felvidék.ma

 

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu