Ünnepélyesen felavatták a Pozsonyi Magyar Szakkolégiumot

Az intézmény és szemeszternyitó ünnepségen szeptember 21-én Mózes Szabolcs, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatója nyitotta meg és köszöntőjében felhívta a figyelmet, hogy 25 év után most Pozsonyban megvalósult olyan oktatási forma, amelynek célja a felvidéki magyar értelmiség utánpótlása.

Mózes Szabolcs, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatója

Bauer Dávid, a kuratórium elnöke elmondta, hogy a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatása nélkül a szakkollégium nem valósulhatott volna meg. A felvételi fordulók után 15 fiatalt vettek fel, akik elkezdték a beköltözést és már részt is vettek a szakkollégiumi képzésen. Az alapítvány célkitűzése, hogy jövőre még több fiatalt tudjanak fogadni és Pozsony a magyar egyetemisták olyan városa legyen, ahol a felvidéki magyarság jövőbeli szellemi vezetőinek, az igazi értelmiségi elitnek a képezését biztosítsák.

A szakkollégium avatása (Koters Róza, Kovács Balázs, Potápi Árpád, Palcsó Anna)

Feledy Botond,  a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium rektora elmondta, most különösen fontos, hogy a szlovák fővárosban tanuló magyar diákok, még ha a többségi nemzet nyelvén sajátítják is el a tanulmányaikat, magyar közösségben, hasonló érdeklődésű fiatalok társaságában tölthetik a szabadidejüket. Az együttlakás, a kollégiumi élet összekovácsolja a kis csoportot, és felkészíti őket a maradandó szellemi tevékenység végzésére.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára úgy fogalmazott, hogy a  szakkollégium életre hívásával egy új szellemi műhelyt hoztak létre.

 

Felvidek.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu