Végső búcsú Szabó Szonjától

Elhunyt Szabó Szonja. Az 1978-ban született tatai képzőművész születése óta mozgássérült volt. Először csak festett, majd írt is szájjal, később pedig már számítógép segítségével is kommunikált. Szabó Szonja Tata elismert és sokak által szeretett művésze volt.

A művész, képei nagy részét akvarell filccel készítette, pontozásos technikával, de kipróbálta az olajjal és az akvarellel való festést és a vegyes technikát is. Szabó Szonja általános iskolai tanulmányait a Móra Ferenc Általános Iskolában végezte. A rajzolás, festés hazai és nemzetközi sikereit is az iskola tanárának, Rákász Mihály tanár úrnak köszönhette, aki megismertette vele a Jászai Mari Színház Fantázia Műhelyét. Ott Sebestyén J. András beszélte rá a pontozásos technikára, amely elismert stílusjegyévé is vált. Később Szigetvári Krisztina grafikusművész, a Talentum Iskola művésztanára segítette munkáját. Szabó Szonja tagja volt a Szájjal és Lábbal Festők Nemzetközi Szervezetének, képeslapokon, naptárakban is láthatóak alkotásai. Nemcsak Magyarországon, hanem Hollandiába, Prágában, és Gerlingenben is kiállították a képeit, egyik kiállítása kapcsán a venezuelai nagykövet is meglátogatta. A Veszélyben a csend világa, a Diákszövi Alapítvány országos gyermekrajz pályázatokon, a Magyar Rákellenes Liga kiírásán, és a Magyar Posta Bélyegpályázatán nyert országos díjakat, tehetségét a Magyar Napenergia Társaság is elismerte, s az ő illusztrációi díszítik Tos Zoltán mozgássérült verses füzetét. Szabó Szonja alapító tagja volt a Tatabányai Humanitás SE boccia csapatnak, 2011-ben országos bajnok lett BC3-as kategóriában. 2013-ban megnyerte a Komárom-Esztergom Megyei Príma Díj közönségszavazását, és ő vehette át a Közönség Príma Díjat a Jászai Mari Színházban szervezett gálán. Szeretetteljes családi, baráti légkörben élt, amit a sors ajándékának tartott. A családja, és édesanyja, Szabó Helga tanítónő, kifogyhatatlan odaadással, türelemmel és szeretettel segítette, támogatta életútján. Szabó Szonja Tata elismert és sokak által szeretett művésze volt, aki betegsége ellenére is az életörömöt, a szépséget, és a szeretetet közvetítette mindannyiunk számára. Aktív közösségi életet élt, közvetlen és kedves személyisége felejthetetlen, megindító példa volt számunkra. Egyik korábbi interjújában így nyilatkozott: -„ A képeim színeivel, az egyszerű életből vett formáival, a természet szeretetével próbálom életem mottóját közölni: Az élet szép, szeretni jó.” Szabó Szonja, alkotásaival sokunk életét tette szebbé, életével, munkásságával mindenkit szeretetre tanított.

Végső útjára 2016. október 12-én kísérték a családtagok, sporttársak, művésztársai, ismerősei. Külön búcsúztatta Michl József, Tata városának polgármestere, valamint Válóczi Ferenc, a KEM Mozgáskorlátozottak Egyesületének képviseletében.

Emlékét, a közös programokat őrizve búcsúzik Tőle a Bázis Gyermek és Ifjúsági Egyesület is.

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu