Videó összekapcsolással tartották az első Kárpát-medencei családi napot

2001-ben alakult meg az a Kárpát-medencei hálózat, amely azon civil szervezeteket egyesíti, amelyek kiemelten a családi értékek megőrzésével, a gyermekbarát szemlélet ápolásával és továbbadásával, valamint a családok részére készült programok, előadások, foglalkozások, táborok szervezésével segíti a tagságát. A Felvidéken ez a hálózat közel huszonöt tagszervezetet tömörít, amelyek nemcsak a magyarországi, hanem a vajdasági, erdélyi, kárpátaljai családokkal is szoros barátságot ápolnak.

A felvidéki csapat

A közösség építése valóban nem ide, erre a vidékre korlátozódik, hanem az összetartozást igazi kapcsolatokkal, barátságok kialakításával, programokon való közös részvétellel ápolják, még akkor is, ha az utazás olykor kisebb-nagyobb áldozatokat kíván egy-egy elcsatolt nemzetrésztől. Az egyik legjelentősebb program, amikor találkozhatnak, az a Házasság hete alkalmából, a budapesti Országházban rendezett Családi nap. Nyaranta pedig a gyerekek részére az Erzsébet táborban, Fonyódligeten közös táborozásokat szerveznek.

A kis mester

Most viszont egy olyan családi napot szerveztek, amikor ugyanabban az időpontban, ugyanazokat a programokat tartják meg nemzetrészenként mindenütt, és az összetartozás élményét egy videó kapcsolattal erősítették meg. A program időpontját május 13-ra tűzték ki. Az izgalommal várt internetes videó kapcsolat is megvalósult 14 órakor. A Vajdaságból – Adáról, Erdélyből – Kolozsvárról, Kárpátaljáról – Beregszászból, Magyarországról pedig Csongrád és Nyíregyháza városából, valamint a Felvidékről Albárról nagy szeretettel köszöntötték egymást a családok. Még ha videón keresztül is, de a személyes kapcsolat létrehozása, a határon túliak életébe való rövid bepillantás lehetősége esélyt adhatott a jelenlévőknek, hogy olyan közösségi élményt éljenek át, amely sokáig elkíséri őket a kisebbségi lét szürke hétköznapjaiban.

A felvidéki szervezést a dunaszerdahelyi székhelyű FEMIT és a somorjai központú VITA HUMANA vállalta fel. Helyszínül az Albár és Alistál közötti Relax parkot választották, ahol a programsátorban várták a hálózathoz tartozó civil szervezetek családjait. Érkeztek is szép számban küldöttek, kicsik és nagyok egyaránt, akik ebéd előtt és után Csörgő Szabolcs, bősi cserkészvezetővel közösségi játékokban vettek részt. Bándy Katalin jóvoltából zenés-bábos interaktív játékban szerepeltek, közben a kézművesek vezetésével festettek, rajzoltak, gyöngyöt fűztek. A felnőttek Tóth Attila adjunktussal a környezetvédelemről beszélgettek, illetve Pásztor Csabával, a KCSSZ felvidéki felelősével megemlékeztek a fatimai Mária-jelenések 100. évfordulójáról és megvitatták a tavalyi családos zarándoklat tanulságait.

Felvidék.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu