Világrekorderek lettek a palóc lakodalmasok

A menyasszony és a vőlegény

Negyedik alkalommal tartották meg a Palóc Világtalálkozót. Bátonyterenyén Guinness-rekord is született a leghosszabb lakodalmas menetnek köszönhetően. A “Kék pántlika” népmesemondó és népdalénekes versenyről öt első helyezéssel tértek haza a felvidéki versenyzők. Ismertetjük az eredményeket.

Augusztus 5-7. között szervezték meg a palócok rangos rendezvényét, amelyen nyolcvanhat település képviseltette magát. Az anyaországiakon kívül huszonnyolc felvidéki és egy délvidéki településről érkeztek a résztvevők.

Az idei találkozó, ahogy végignézünk az ittlevő embereken, azt mondhatom, hogy felülmúlja az eddigieket. Nagyon örülünk, hogy még több palóc ember fogadta el meghívásunkat. Feltétlenül elégedettek vagyunk, és boldogok, mert érezzük, ezzel a rendezvénnyel a palócság önbecsülése továbberősödik, és összefogásra tudjuk buzdítani őket. Azt tudom mondani, hogy az a kapcsolat, amit szétvágtak, most összekötődik“ – nyilatkozta a Felvidék.ma-nak Kovács László, a Tar Lőrincz Egyesület elnöke.

A rendezvényt íjászbemutatóval és a magyar himnusszal nyitották meg. A megnyitóval párhuzamosan zajlott a “Kék pántlika” népmesemondó, népi énekes és hangszeres verseny döntője. A Gyürky Solymossy-kastélyban. Az irodalmi verseny két kategóriában zajlott.

Táncolt a sok palóc

A kiértékelést követően, 15.30 órai kezdettel vette kezdetét a palóc lakodalmas, amellyel idén a szervezők beneveztek a Guiness rekordok versenyébe. A kisterenyei Gyürky Solymossy-kastély parkját megkerülve, a főkapun több mint hétszázan érkeztek meg a palóc lakodalomra a nagyszínpadhoz. Ezzel a palócok bekerültek a Guinness Rekordok Könyvébe, felállítva a leghosszabb lakodalmas menet világcsúcsát.

A rendezvény alkalmából vele párhuzamosan több program is zajlott, illetve folyamatosan került sor a bemutatkozó fellépésekre. A gyerekeket népi játékok várták, a kézművesség, illetve a népművészet kedvelői pedig a kézművesvásár és a kiállítások darabjaiban gyönyörködhettek. Idén különlegesség volt a Palócok fája, és nem maradtak el a tájegység finomabbnál finomabb palóc ételei sem. A jurtafaluban előadásokat hallgathattak meg az érdeklődők, este pedig koncerttel zárult a program.

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu