X. Tata és Térsége Civil Napok - 2013

Közeleg a X. jubileumi Tatai Civil Napok. Izing Lászlót a TCT alelnökét, a BorDóHáz civil összefogási központ házigazdáját kérdezzük, mit ajánl az érdeklődők figyelmébe.

tatatct.hu

Közeleg a X. jubileumi Tatai Civil Napok. Izing Lászlót a TCT alelnökét, a BorDóHáz civil összefogási központ házigazdáját kérdezzük, mit ajánl az érdeklődők figyelmébe.

Mint korábban mindannyiszor, ismét a bőség zavarával küzdök, ha programokat kell említeni. Valamennyi, közel negyven esemény érdekesnek, értékesnek ígérkezik, de a felsorolás helyett bizonyos szempontok mentén szeretnék mintegy tíz körülit is bemutatni.

A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság által szokott módon, magas színvonalon rendezett, valamint a Tata és Térsége Civil Társulás fontos programjai mellett a BorDóHázban lebonyolítandó, vagy az itt működő szervezetek által szervezett rendezvényeket említeném. A BorDóHázba szántak közt első lesz a TCT egy újabb tagja, a Szabad Levegő Alapítvány és a Nature Green Shop eseménye. Ők lehetőséget szeretnének biztosítani rendezvényeiken, telephelyeiken és egyéb megjelenési felületeiken minden hagyományőrzőnek, kézművesnek és kreatív embernek, aki szívesen bemutatná tevékenységét és mesterségét. A kézművesek részére, az Őket megillető anyagi és eszmei elismertségért küzdenek. Rendezvényük szeptember 17-én 17 órakor kezdődik. Törekvésünkbe, hogy beszámoljunk a város örömeiről, de megvitassuk búját-baját is a civilek mellé a városvezetés is bekapcsolódik Horváthy Lóránt alpolgármester úr személyében.

Szombaton 21-én 14 órától hallhatunk a Tatai Öreg tó és az Által-ér, valamint a Réti 8-as tó rehabilitációjáról, de a csapadékvíz elvezetési problémák is szóba kerülnek. Musicz László az Által-ér völgyi kerékpárútról tart előadást, amit utána vezetett kerékpártúra keretében meg is tekintenek.

 

A Neszmélyi borvidéket évezredek óta a szőlő- és borkedvelő népek lakják. Az ő XXI. századi leszármazottai vagyunk mi, akik lelkesen és nem múló kíváncsisággal művelünk szőlőt és készítünk borokat a borút mentén. TCT székhelye immár a két éve alakult Neszmélyi Borút Egyesület tagja és a borút egyik állomása, így illő, hogy a civil rendezvénysorozatban törekedjen bemutatni a környék termelőit és borait. Ez meg is történik 21-én szombaton délután.

 

A tatai civil napokkal egy időben zajlik mindig a Kulturális Örökség Napjai országos rendezvény is. Ehhez kapcsolódunk idén Sipos Zoltán fotókiállításával „Tata a vizek városa” címmel.

A BorDóHáz ezeken túl az egész hétvégén információs pontként igyekszik kellő ismeretekkel és tanácsadással is szolgálni.

 

Valóban sokrétű, színes élet zajlik a BorDóHázban.

 Mit lehet tudni az itt székelő szervezetek, de más helyen rendezett eseményeiről?

Keresztény Értelmiségiek Szövetsége tatai csoportja a szendi freskók 10 éve elhúnyt festőjére emlékezik egy kiállítással „Prokop Péter mesél” címmel a Tatai Református Gimnáziumban. A megnyitón Dr. Prokopp Mária művészettörténész professzort hallhatjuk, és Dobrova Tibor saját anyagaiból összeállított videofelvételről megidézzük a pap festőművész személyét is szeptember 18.-án szerdán 15 órai kezdettel. Még Körmendy Géza, a Tatai Gimnázium Öregdiákjainak Szövetsége életre hívója kezdeményezte, majd a Magyar Piarista Diákszövetség tatai tagozata folytatta az így már több tíz évessé vált hagyományt mely Patrocinium néven egy ünnepi szentmise. A piarista rendalapítóra és a Tatán csaknem kétszáz évig működő kegyesrendi tanárokra való hálás emlékezés a tóvárosi Szent Imre (kapucinus) templomban pénteken 20-án 18 órakor lesz.

 

Szokás szerint a misét Dr. Borián Tibor atya, veszprémi, majd budapesti, immáron nyugalmazott igazgató celebrálja. Ugyancsak a diákszövetséghez kapcsolódik a helyi tagozati elnök, Dr. Nemes Lajos nyugalmazott botanikus professzor által, - ismét a Kulturális Örökség Napjai alkalmából - vezetett sétája „Esterházy Ferenc gróf angolparkjában az Angliában” szombaton 21-én 11 és 13 óra között. Mivel az idei örökségnapok mottója a „Vizek házai”, a tatai Kálvária-dombon álló kápolnától keletre található, a város vízellátását szolgáló 500 m³-es víztorony sem hagyható ki a helyszínek közül. A jellegzetes épület nagytermében alkalmanként a különleges akusztikának köszönhetően hangversenyeket is rendeznek.

 

A már-már kihívásnak számító hangzást próbálja ki a Seamróg, a tatai ír zenekar repertoárjának oda illő dalaival 21-én este 18 órától egy kis koncerttel. Alighanem ismét hagyomány indul egy héttel később szeptember 28-án szombaton 21 és 24 óra között.

 

A Civilek Éjszakája új kezdeményezés, amelyhez csatlakozott a Honvéd Bajtársi Klub Dalköre – vidám dalokat énekel.

A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság rendhagyó beszélgetésére kerül sor Dr. Kálmán Attilával. A BorDóHáz a környék borait, termelőit bemutató előadást szervez a Neszmélyi Borút Egyesület elnöke Szegedi Csilla részvételével. A TIT Posztóczky Károly Múzeum és Csillagda pedig csillagászati előadást és távcsöves bemutatót tart.

A programfüzet letöltése>>

 
 
 
<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu