Y és Z generáció: merre tovább?

Tényleg reménytelen az Y és Z generáció helyzete? Hogyan látják a fiatalok a világot? Mi motiválja őket, mit tartanak a legfontosabbnak? Képesek hűek maradni nemzeti identitásukhoz? Ifjúságkutatási kerekasztal a pozsonyi szakkollégiumban.

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kereste a választ két, egymástól függetlenül készült kutatás, a GeneZYs 2015, illetve a Magyar ifjúság 2016. A felmérések készítőivel, Papp Z. Attilával, Székely Leventével és Morvai Tündével beszélgethettek az érdeklődők a Pozsonyi Magyar Szakkollégium által szervezett beszélgetőesten. A két felmérés által összegyűjtött adatok segítségével lehetőség nyílik megismerni a magyarországi, illetve a határon túl élő fiatalok gondolkodását a nemzeti hovatartozásról, államról, családalapításról vagy éppen bizonyos előítéletekről.

A két kutatás sokban hasonló eredményt hozott, ám volt egy lényeges különbség. A GeneZYs 2015 alapján a felvidéki magyar fiatalok 86%-a tartja magát a magyar nemzet részének, míg a Magyar ifjúság 2016 ennél a kérdésnél 67%-os eredményt mutatott, ami jelentősen különbözött a többi régió (Erdély, Vajdaság, Kárpátalja) magyar identitást mutató értékétől is. A vita alapján úgy tűnt, a különbség feltehetően módszertani okokra vezethető vissza. A Magyar ifjúság 2016 esetében ugyanis a felvidéki adatgyűjtés különbözött a többi határon túli régióban zajló méréstől: nálunk is magyarországi lekérdezők dolgoztak a terepen, papíralapú kitöltés helyett pedig a Magyarországon is használt tabletes kitöltéssel dolgoztak. További kutatások alapján lehet majd véglegesen eldönteni, hogy pontosan mi a statisztikai hibahatártól eltérő különbség oka.

Felvidék.ma

<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu