Várhegyi Balázs
0000-00-00 00:00:00


Várhegyi Balázs
0000-00-00 00:00:00Várhegyi Balázs
0000-00-00 00:00:00

Fiatalok részvételével kezdődött el a Csappj bele! család és párkapcsolat segítő programsorozat.

Komáromban, október 5-én, a Révkomáromi Selye János Gimnáziumban vette kezdetét az a programsorozat, amelyet a párkapcsolati harmónia megteremtésének elsajátítása céljából indítottak el a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségéhez és a Családlánchoz csatlakozott felvidéki szervezetek fiatalok, szülők és nagyszülők részére.

Az első csoport


Várhegyi Balázs
0000-00-00 00:00:00

A Petőfi Sándor Program felvidéki ösztöndíjasaival találkozott Czimbalmosné Molnár Éva Magyarország pozsonyi nagykövete és Molnár Imre a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója. Az ösztöndíjasok és mentoraik a terveikről és a feladataikról beszélgettek a nagykövetség épületében megtartott találkozón.


Várhegyi Balázs
0000-00-00 00:00:00

Az esztergomi Szentgyörgymezői Olvasókör Mudrák Béla emléke előtt tisztelegve rendezte meg a 9. Méz-napot In memoriam Mudrák Béla (1930-2007) címmel. Először Esztergomban a méz felhasználási módjait ismertették, másnap pedig a rendezvény Bátorkeszin, Mudrák Béla szülőfalujában folytatódott Esztergom köszönti Bátorkeszit címmel.

Esztergom köszöntötte Bátorkeszit


Várhegyi Balázs
0000-00-00 00:00:00

Elhunyt Szabó Szonja. Az 1978-ban született tatai képzőművész születése óta mozgássérült volt. Először csak festett, majd írt is szájjal, később pedig már számítógép segítségével is kommunikált. Szabó Szonja Tata elismert és sokak által szeretett művésze volt.

A művész, képei nagy részét akvarell filccel készítette, pontozásos technikával, de kipróbálta az olajjal és az akvarellel való festést és a vegyes technikát is. Szabó Szonja általános iskolai tanulmányait a Móra Ferenc Általános Iskolában végezte. A rajzolás, festés hazai és nemzetközi sikereit is az iskola tanárának, Rákász Mihály tanár úrnak köszönhette, aki megismertette vele a Jászai Mari Színház Fantázia Műhelyét. Ott Sebestyén J. András beszélte rá a pontozásos technikára, amely elismert stílusjegyévé is vált. Később Szigetvári Krisztina grafikusművész, a Talentum Iskola művésztanára segítette munkáját. Szabó Szonja tagja volt a Szájjal és Lábbal Festők Nemzetközi Szervezetének, képeslapokon, naptárakban is láthatóak alkotásai. Nemcsak Magyarországon, hanem Hollandiába, Prágában, és Gerlingenben is kiállították a képeit, egyik kiállítása kapcsán a venezuelai nagykövet is meglátogatta. A Veszélyben a csend világa, a Diákszövi Alapítvány országos gyermekrajz pályázatokon, a Magyar Rákellenes Liga kiírásán, és a Magyar Posta Bélyegpályázatán nyert országos díjakat, tehetségét a Magyar Napenergia Társaság is elismerte, s az ő illusztrációi díszítik Tos Zoltán mozgássérült verses füzetét. Szabó Szonja alapító tagja volt a Tatabányai Humanitás SE boccia csapatnak, 2011-ben országos bajnok lett BC3-as kategóriában. 2013-ban megnyerte a Komárom-Esztergom Megyei Príma Díj közönségszavazását, és ő vehette át a Közönség Príma Díjat a Jászai Mari Színházban szervezett gálán. Szeretetteljes családi, baráti légkörben élt, amit a sors ajándékának tartott. A családja, és édesanyja, Szabó Helga tanítónő, kifogyhatatlan odaadással, türelemmel és szeretettel segítette, támogatta életútján. Szabó Szonja Tata elismert és sokak által szeretett művésze volt, aki betegsége ellenére is az életörömöt, a szépséget, és a szeretetet közvetítette mindannyiunk számára. Aktív közösségi életet élt, közvetlen és kedves személyisége felejthetetlen, megindító példa volt számunkra. Egyik korábbi interjújában így nyilatkozott: -„ A képeim színeivel, az egyszerű életből vett formáival, a természet szeretetével próbálom életem mottóját közölni: Az élet szép, szeretni jó.” Szabó Szonja, alkotásaival sokunk életét tette szebbé, életével, munkásságával mindenkit szeretetre tanított.

Végső útjára 2016. október 12-én kísérték a családtagok, sporttársak, művésztársai, ismerősei. Külön búcsúztatta Michl József, Tata városának polgármestere, valamint Válóczi Ferenc, a KEM Mozgáskorlátozottak Egyesületének képviseletében.

Emlékét, a közös programokat őrizve búcsúzik Tőle a Bázis Gyermek és Ifjúsági Egyesület is.


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

Nemzeti Művelődési Intézet Komárom-Esztergom Megyei Irodája, Komárom-Esztergom Megye Önkormányzata és a

komáromi Monostori Erőd tisztelettel meghívja Önt a

MEGYEI ÉRTÉKTÁR NAPRA

2016. október 21-én.

Helyszín: Monostori Erőd, Komárom

 

A Megyei Értéktár Nap programja (Jókai terem)

11.00 Megnyitó, köszöntők

Mocsai gyerekjátékok – a mocsai iskolások előadása

Megyei népművészeti kiállítás megnyitó a KEM Népművészeti Egyesület szervezésében – A kiállítást megnyitja Nyikus Anna, az egyesület elnöke.

A délelőtti programokat a Magyarock Dalszínház, Napraforgók citerazenekar és Duna Népdalkör előadása zárja.

 

A nap folyamán a Jókai - teremben: megyei „Érték-kavalkád” bemutató – települési standok, értéktár-bizottságok bemutatkozása,

a Megyei Értéktár bemutatkozása.

 

14.00 (Jókai terem) A Komáromi Lovas Színház produkciója, majd a Garabonciás Táncegyüttes táncbemutatója és táncház mindenkinek.

15.00 „Kávéházi-beszélgetések” (Egressy terem):

Nyikus Anna: hagyomány és innováció / népi mesterségek

Jász Attila: hagyomány és innováció / irodalom, Új Forrás bemutatkozása

Kuti Klára: hagyomány és innováció / értéktár, közgyűjtemények és turizmus, az értékek összekötő ereje

 

A Jókai teremben a program egész ideje alatt mesterség bemutatókkal és kézműves foglalkozással várjuk az érdeklődőket!

A rendezvény ingyenes!


Várhegyi Balázs
0000-00-00 00:00:00


Várhegyi Balázs
0000-00-00 00:00:00

Aligha van egész Szlovákiában olyen régi, hagyományokkal teli többnapos vásár, mint a párkányi Simon-Júda napi, melyre az idén október 6-9 között kerül sor. 


Várhegyi Balázs
0000-00-00 00:00:00

Öt ország, 39 énekese indul október 22-én és 23-án a X. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekversenyen a Komáromi Városi Művelődési Központban – legtöbben a primadonna kategóriában vannak. Kilenc bonviván, 19 primadonna és 8 szubrett-buffó páros érkezik majd Komáromba. Szlovákián és Magyarországon kívül a Kolozsvári Állami Operából, Lengyelországból és Oroszországból jönnek énekesek.


Várhegyi Balázs
0000-00-00 00:00:00

A Kultúráért és Turizmusért Társulás (KTT), mint a Felvidéki Népviseletes Babacsaládok Házának gondozója, a XVIII. Emese Udvarházi Napok keretében rendezte meg az Örökség és Közösség című kerekasztal-beszélgetést 2016. szeptember 15-én, csütörtökön Búcson.
Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

Vivace Zenei Egyesület ünnepi koncertjeVárhegyi Balázs
0000-00-00 00:00:00

A magyarországi versenyre négyfős csapatok jelentkezését várják, míg az erdélyi pályázatra egyéni versenyt hirdettek meg.

Pénzügyi és gazdasági témában a napokban két tanulmányi verseny is kiírásra került. A versenyek legfőbb célja, hogy felhívják a diákok figyelmét a pénzügyi kultúra fontosságára, bővítse ismereteiket, egyúttal segítse a középiskolákat a pénzügyi oktatás kreatív megvalósításában. A két verseny sokban hasonló, egyben viszont eltérnek. A magyarországi PénzSztár által kiírt pályázatra középiskolások négyfős csapatainak jelentkezését várják, az erdélyi Pénzmágnás-ok pályázata pedig egyéni tanulmányi versenyt hirdetett meg.

Az alábbiakban röviden ismertetjük mindkét vetélkedőt, hogy a magukat megmérettetni kívánó középiskolások vagy csapatok kedvet kapjanak a versenyzéshez.


Várhegyi Balázs
0000-00-00 00:00:00

A nyitrai kerület érsekújvári járásában található  szőgyéni tájház minden év őszén otthont ad a hagyományos, őszi rendezvénynek, melynek ősei a régi, Csemadok által rendezett szüreti felvonulások, majd a tájház szervezésében, a folklór színeiben megrendezett Nyárzáró Pajtafesztiválok és Tájházi Találkák.

A kisbíró közhírré tette


Várhegyi Balázs
0000-00-00 00:00:00

Az intézmény és szemeszternyitó ünnepségen szeptember 21-én Mózes Szabolcs, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatója nyitotta meg és köszöntőjében felhívta a figyelmet, hogy 25 év után most Pozsonyban megvalósult olyan oktatási forma, amelynek célja a felvidéki magyar értelmiség utánpótlása.

Mózes Szabolcs, a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatója


Várhegyi Balázs
0000-00-00 00:00:00

Hét kiemelkedő személyiséget, illetve szervezetet tüntettek ki szeptember 17-én Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia épületében Magyar Örökség Díjjal. Köztük volt a majd 150 esztendős Kassai Magyar Ipari, amely nemcsak a mai Felvidéken, hanem az egész történelmi Magyarországon a legelső ilyen jellegű intézmény volt.


<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu