Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

Immunerősítés Illóolajokkal


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

LINE-CODE


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

városi esélyegyenlőségi napImmár negyedik éve szervezi a Bázis Egyesület - városunk civil szervezeteivel partnerségben - az Esélynapot. Szeptember 15-én az Árpád téren sok sok száz óvodás, iskolás, nyugdíjas kerete fel a rendezvénynek otthont adó Árpád teret, s próbálta ki, tapasztalta meg, hogy mennyire bonyolult a kerekesszékes közlekedés, bekötözött szemmel cipőfűzőt kötni, épp eljelelni a nevünket, vagy épp szájjal festeni.

További képek a facebook oldalunkon>


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

mesélő újrázos


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

szent koronaSzeptember 12-e jeles napn volt a Nyitrai kerület komáromi járásában lévő Szilas község számára: a csallóközi kis község Csemadok alapszervezetének meghívására ezen a napon látták vendégül a magyar Szent Korona egyetlen és hiteles másolatát és átadták rendeltetésének a dr. Pázmány Zoltán emlékházat. A településen ez alkalomból egész napos ünnepséget rendeztek. A magyar Szent Korona a Magyar Koronaőrök Egyesületének kíséretében érkezett Szilasra.
A nap eseményei a községi hivatal előtti park különböző helyszínein: a rózsakertben, a Dr. Pázmány Zoltán Emlékházban, a kultúrházban és a délután folyamán, a szabadtéri színpadon zajlottak.
A Szent Korona-menet indulása a harangzúgás után a helyi halastó mellől vette kezdetét és Szilas fő utcáján keresztül érkezett a Rózsakertbe. A Magyar Szent Korona ünnepélyes fogadásán köszöntőt mondott Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország pozsonyi nagykövete, Bugár Béla, a Most-Híd elnöke és Berényi József, az MKP elnöke, valamint Pethő Attila, a Csemadok Komáromi Területi Választmányának elnöke, Tóth Péter, Szilas község polgármestere és Szukola István, a Csemadok Szilasi Alapszervezete elnöke.


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

csemadokA Komáromi Protestáns Nőegylet, a Muravidék Baráti Kör Kulturális Egyesület és a Csemadok Komáromi Városi Szervezete tisztelettel vár minden érdeklődőt szeptember 19-én 17 órakor a Csemadok Kossuth téri galériájába Orgoványi Anikó Himnusz című festménykiállítására. A Himnusz festője Orgoványi Anikó festőművész, költő. 2010-ben kezdett hozzá a mű megfestéséhez, Kölcsey Ferenc születésének 220. és Erkel Ferenc születésének 200. évfordulóján.Az olajfestmény sorozat 10 darab táblaképből áll. A képek háttere bordó bársony hatású, középen díszítőmotívummal, mely "Magyar Mandala" stílusban készült. A művésznő jobb agyféltekés módszerrel megtanulta Kölcsey kézírását, s ebben a stílusban, az eredeti helyesírással feliratozta a képeket. A zárókép Erkel Ferenc "Himnusz"-kottájának egy részletét ábrázolja.A sorozattal Kölcsey Ferenc és Erkel Ferenc emléke előtt tisztelegnek a szervezők. Az ünnepi megnyitón köszöntőt mond Stubendek László, Rév -Komárom polgármestere. Közreműködik: Fekete Éva zenetanárzongorán éa Fekete Vince zenetanár hegedőn. A művésznő, Orgoványi Anikó pedig elszavalja a Himnuszt.

A kiállítás október 3-ig tekinthető meg. Cím: Kossuthovo námestie/ Kossuth tér 3, Komárno-Komárom

orgovanyi aniko


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

Lilla galériaA Nyitrai Kerület komáromi járásában Komáromtól 10 km-re elhelyezkedő Hetény község az idén ünnepelte fennálásának 940. évfordulóját. Hetény Község Önkormányzata az Ekelért Jótékonysági Alappal és a Dunaalmási Lilla Házzal karöltve rendezik meg „Földiekkel játszó Égi tünemény...“ c. kiállítást, melynek ünnepi megnyitójára  2015. szeptember 20-án , vasárnap 10 órakor kerül sor a hetényi Lilla Galéria és Falumúzeum épületében. A kiállítást Vass Laura, az Ekelért Jótékonysági Alap és a Csemadok Komáromi Területi Választmány titkára, valamint Rancsó Andrea, Hetény község alpolgármestere nyitják meg. Közreműködik Gál Réka Ágota és a Református Keresztyény Egyház Hetény Énekkara. A megnyitót követően 11 órakor ünnepi istentiszteletet tartanak a hetényi református templomban.

Lilla személye köti össze Dunaalmás és Hetény településeket.Vajda Julianna (Csokonai Lillája) 1798-ban költözött Dunaalmásra Lévai István fakereskedő feleségeként. Férje 1840-ben bekövetkezett halála után 4 évvel ismét férjhez ment, ezúttal Végh Mihály hetényi espereshez. Ez a házasság boldogtalan volt, ezért Lilla öt év múlva visszaköltözött almási otthonába. 1855-ben (78 éves korában) itt halt meg, 50 évvel élte túl az őt halálig szerető költőt. Kérésére vele temették Csokonai búcsúlevelét és a Lilla dalok c. verses kötetet, amely a költő halála után jelent meg nyomtatásban, és a magyar irodalom első szerelmesvers-ciklusa.

Cím: Hetény/Chotín  486

meghívó


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

Szeptember 9. és 13. között rendezte meg a Gál Tamás színművész és Lakatos Róbert brácsaművész nevével fémjelzett Kút Polgári Társulás az ötödik Kútfesztet,  ezúttal új helyszínen, a Rév – Magyar Kultúra Háza előtti parkban.
A fesztivál elsődleges célja a felvidéki művészeti értékek bemutatása, miközben a szervezők nívós magyarországi vendégprodukcióknak is helyet adnak. A fesztivál a Komáromi Jókai Színház színpadán vette kezdetét, ahol Kerékgyártó István Rükverc című nagy sikerű darabját a kassai Thália Színház mutatta be. A fesztivál második napján a Ritka Magyar Folkband tartott táncházat a Borozóban. Szeptember 11-én pedig Slam poetry-estet rendeztek a Rév előtti parkban: fellépett a felvidéki Laboda Róbert és magyarországi barátai, Pion István, Kemény Zsófi és Horváth István “Színész Bob”. Este nyolctól a párkányi Varjos zenekar adott koncertet (Lakatos Róberttel kiegészülve), a napot ismét táncház zárta: fél tíztől a Varjos zenélt a Révben. Szeptember 12-én folytatódott  a fesztivál népszerű „Itt és most" improvizációs esttel, a színpadon Molnár Xéniával, Gál Tamással és Ollé Erikkel és Laboda Róberttel találkozhatott a közönség. Őket követte a Kútfeszt idei sztárvendégeinek, Herczku Ágnes és a Nikola Parov Quartet fellépése, majd Emmer Péter és Vidovenec Marek nosztalgia bulija zárja az estet. A fesztivál utolsó napján, szeptember 13-án, vasárnap a gyerekeké és a meséé volt a főszerep, 15.00 órától a Csavar Színház, 16.30-tól a Marica bábszínház, 18.00-tól pedig Écsi Gyöngyi szórakoztatta a közönséget.

Kútfeszt


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

ipolynyékPincefesztivált rendeztek az Ipoly menti községben szeptember 11-én és 12-én.  A hagyományos rendezvénnyel ezúttal a község fennállásának 880. évfordulója előtt tisztelegtek. A fesztivál szeptember 11-én az Európai Falvak Találkozójával vette kezdetét. Ipolynyéken több magyarországi és külföldi település delegációja is tiszteletét tette, de eljöttek többek között az erdélyi Csittszentiván és Siklód testvértelepülések, illetve a magyarországi Zsombó és Magyarnándor képviselői is. Jelen volt Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország nagykövete, aki köszöntőjében üdvözölte a meghívott vendégeket.
Az eseményen tizennégy borászat mutatkozott be, a Palóc konyha utcájában vadgulyást és halászlevet ehettek a látogatók, de megkóstolhattak egy egészben megsütött ökröt is, a zsombói vendégek pedig különleges, házi készítésű söröket kínáltak a környékbelieknek. A remek hangulatú estét a Revue Live, a Jóvilágvan, valamint a Magna Cum Laude koncertje zárta. A mintegy kétezer résztvevő felhőtlenül szórakozott és megállapíthatta, hogy Ipolynyék kiváló helyszín mind a borokhoz, mind pedig a pincefesztiválhoz.


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

MEGHÍVÓ

 A MSZT Vidék- és Faluszociológia Szakosztálya és a SZAB Szociológiai Munkabizottsága 

tisztelettel meghívja Önt 

A társadalmi részvétel és a kutató–laikus kutató együttműködés lehetőségei a társadalomtudományokban 

c. konferenciára!

 

A konferencia időpontja: 2015. október 14–15.

Helyszíne: Szeged, SZAB Székház

 

A konferencia tervezett programja >

 


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

ugródeszka

Ugródeszka hírlevél, XVI. évfolyam 10. szám - 2015. szeptember 14.

 


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége által 16. alkalommal szervezett Szlovákiai Magyar Iskolák Országos Tanévnyitó ünnepsége 2015. augusztus 29-én a gútai Nagyboldogasszony Római Katolikus Plébániatemplomban ünnepi istentisztelettel vette kezdetét. Fazekas László, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke és a Katolikus Egyház nevében Elek László komáromi esperes-plébános áldotta meg a leendő elsősöket. Az ünnepi megnyitón Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) Komáromi Területi Választmányának elnöke üdvözölte e jeles nap alkalmából összegyűlt vendégeket. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Haraszti Attila a budapesti Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezető-helyettese és Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának kabinetfőnöke tisztelte meg jelnelétével  az ünnepi tanévnyitót. Külön üdvözöltéka testvérszervezetek küldötteit Erdélyből, Ausztriából, Horvátországból, Kárpátaljáról és Magyarországról. Jelen volt Magyarország  pozsonyi nagykövetségének képviseletében Venyercsan Pál, a budapesti székhelyű Rákóczi Szövetség főtitkára, Csáki Csongor, a Most-HÍD párt képviseletében Érsek Árpád és Vörös Péter parlamenti képviselők. Az MKP képviseletében megjelent Szigeti  László, az MKP Országos Tanácselnöke és A. Szabó László alelnök. A komáromi  Selye János Egyetem részéről megjelent  Csiba Péter Rektor-helyettes úr és  Erdélyi Margit dékányasszony és további egyetemi oktatók. A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-Európai Tanulmányok Karának dékánja Komzsik Attila, a CSEMADOK országos elnöke Bárdos Gyula és Huszár László is tiszteletét tette. Fodor Attila a Comenius Pedagógiai  Intézet igazgatója és Szőköl István a komáromi Módszertani Pedagógiai Központ igazgatója és Takács Zsuzsanna a Szlovákiai Magyar Szülők képviseletében volt jelen. Részt vettek továbbá anyaországi és hazai, állami, társadalmi és civil szervezetek vezetői, küldöttei és a történelmi egyházak képviselői. Jelen voltak továbbá az SZMPSZ Országos Választmányának tagjai, a régió településeinek polgármesterei és alpolgármesterei és önkormányzati képviselők, szülők, diákok és pedagósusok. Fellépett a galántai Kodály Zoltán Daloskör.

 tanév tanév
 tanév tanév
tanév


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

Már harmadik éve július és augusztus hónapokban minden vasárnap este vidám térzene töltötte be a Klapka teret. Az élő koncertek, amelyeket környékbeli együttesek szolgáltattak, egyre népszerűbbek a komáromiak körében. A rendezvény szervezője a 2012-ben alakult Lehár Ferenc Polgári Társulás. Céljuk, hogy Komárom patinás, történelmi belvárosának a főterét megtöltsék élettel, vidámsággal, zenével. Klemen Teréz, a polgári társulás elnöke elmondta, hogy a világszerte ismert és elismert zeneszerzőnek emlékét szeretnék a rendezvénysorozattal méltón megőrizni. Vasárnap esténként összegyűlnek a Klapka téren a családok, barátok, a zenekedvelő közönség. Elképesztő közösségformáló ereje van és a növekvő nézőszám bizonyítja, hogy az igényes szórakozásnak erre a fajtájára szükség van. Újabban gyermekfoglalkozások és divatbemutatók – helyi butikok ruháiból – is színesítik a programot.

A Lehár Ferenc P.T. szervezésében megvalósuló következp program a komáromi Opera Gála less 2015. október 7-én.

 Lehár Nyár

Lehár Nyár

Lehár Nyár


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

Komáromi Borkorzó, 2015. szeptember 4-5-6

Ez a rendezvény megtestesíti a hagyományt, kikapcsolódást és kultúrát. A találkozón a művészet és gasztronómia kéz a kézben jár. Az elmúlt évek során a Borkorzó meghatározó eseménnyé nőtte ki magát, mely nem kizárólag italművészeti élményt ígér, de minőségi programokat is kínál. Célja, hogy a helyi borok és a tűzforró Jókai-bableves élvezete által összehozza az embereket, fiatalokat és időseket, komáromi és azon túli polgárokat. A fesztivál teret ad a helyi előadóknak, így többségében a régióból származó csoportok és zenekarok álltak színpadra. Péntek este Korpás Éva, a Borostyán, a Memória társulat és a ZSEB zenekar lépett fel, de ugyancsak megtekinthettük a Dunaj-Dunajíček tánccsoport műsorát is. Szombaton a magyar népdalénekes, Palya Bea mellett Ölvecky András mutatkozott be egy új dzsessz-zenekarral, míg a Jókai színház művészei operett- és musical slágereket adtak elő. A fesztivált Peter Lipa és csapata zárta. A fesztiválhoz különböző kísérő rendezvények is kapcsolódtak, melynek keretén belül a RÉV-ben kiállítás rendeztek Kincs, ami nincs címmel. Emellett, szombat este a Folkpódium változatos programja várta a kicsiket és nagyokat egyaránt. A fesztivál ideje alatt újra megnyílt a Fröccsterasz a múzeumkertben. A kellemes italok mellett élő zene biztosította a jó hangulatot.

Komáromi Borkorzó

Komáromi Borkorzó


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

A magyar kultúra népszerűsítése, a határon átnyúló kapcsolatok szorosabbra fűzése, a „Komárom egy város” érzésének erősítése céljából augusztus 28–29-én kétnapos Erzsébet híd Fesztivált szervezett a dél-komáromi Endresz Csoport Egyesület az észak-komáromi Egy Jobb Komáromért Polgári Társulással (EJK) és a Csemadok városi szervezetével. A kulturális seregszemle helyszíne az Erzsébet híd észak-komáromi hídfője, a Lehár park és a Lúdpiac tér közti térség. Az esemény védnöke Molnár Attila és Stubendek László, Dél-Komárom, illetve Észak-Komárom polgármestere.

A szervezők művészeti iskolák, hagyományőrző csoportok, komoly- és könnyűzenei előadók, zenekarok, modern-, klasszikus- és néptáncegyüttesek, előadók, színjátszó körök, kórusok, énekkarok, énekesek, versmondók, előadóművészek bemutatkozására szeretnének teret és helyet adni.

 Az Endresz csoport korábban szervezett hasonló rendezvényt a dél-komáromi hídfőnél, ez adta az alapötletet. A következő években szeretnék, ha a fesztivál helyszíne évente felváltva Észak-, illetve Dél-Komáromban lenne.

Erzsébet híd fesztivál

Erzsébet híd fesztivál


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

Augusztus 15-17. Között – immár negyedik alkalommal –  rendezték meg a gútai Borvirág utca elnevezésű rendezvényt, amelynek legfőbb célja a minőségi borfogyasztás népszerűsítése. Idén csaknem negyven borász borkülönlegességeit kóstolhatta meg a fesztivál közönsége.
A rendezvény célja, hogy a Duna mente régió helyi őstermelőit bemutassák a nagyközönség számára. A hangsúly főleg a borászokon van, hiszen szeretenék meghonosítani  és népszerűsíteni a minőségi borfogyasztást a Csallóközben. De természetesen nem maradhattak el – Csallóközről lévén szó – a helyi készítésű gyümölcspálinkák sem. Tehát nem csak a régió borai, ételkülönlegességeit, de a helyi specialitások, kulináris élvezeteket nyújtó hagyományos ételeket is előtérbe kerültek a  fesztiválon.
A rendezvény kiemelt vendégei voltak idén az a csaknem harminc fiatal magyarországi borász, akik közös borházikóban kínálták boraikat a látogatóknak. Mellettük természetesen kiemelt figyelmet kaptak a csallóközi borászok kiváló Duna melléki borai is. Összesen tehát csaknem negyven borász kínálta  borkülönlegességeit a közönségnek a fesztivál három napja alatt.
A kultúra is fontos szerepet játszott a rendezvényen: a környék művészeinek adva teret, fiatal zenekarokat és zenészeket hívtak meg a Borvirág utca színpadára. A fesztivál mindhárom napja más-más zenei műfaj köré épült: a péntek délután a népzene, szombaton a funky és a soul zene kedvelőit várták, vasárnap pedig a jazz volt a középpontban.

borvirág utca

borvirág utca


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

rendhagyó nap


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

A Civil Információs Centrum projekt keretein belül tartott szeptemberi tanácsadásaink időpontjai:

Szeptember havi tanácsadásaink

2015.09.01

Önkéntes menedzsment tanácsadás 12.00-16.00

2015.09.03

Jogi tanácsadás 14.00-16.00
Pénzügyi Tanácsadás 16.00-18.00

2015.09.07

Forrásteremtési tanácsadás 15.00-18.00
Pályázati kiírásokkal kapcsolatos tanácsadás önkormányzatok számára 10.00-11.00

2015.09.08

Társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos tanácsadás 15.00-17.00 Magyar-külhoni Partnerségi kapcsolatok elősegítése 10.00-18.00

2015.09.09

Pályázati tanácsadás 15.00-18.00

2015.09.10

Jogi tanácsadás 14.00-16.00
Pénzügyi Tanácsadás 16.00-18.00

2015.09.14

Forrásteremtési tanácsadás 15.00-18.00

2015.09.15

Önkéntes menedzsment tanácsadás 12.00-16.00

2015.09.16

Pályázati tanácsadás 15.00-18.00

2015.09.17

Jogi tanácsadás 14.00-16.00
Pénzügyi Tanácsadás 16.00-18.00

2015.09.21

Forrásteremtési tanácsadás 15.00-18.00

2015.09.22

Számítógép-kezelési és informatikai tanácsadás 10.00-16.00       Magyar-külhoni Partnerségi kapcsolatok elősegítése 10.00-18.00

2015.09.23

Pályázati tanácsadás 15.00-18.00

2015.09.24

Jogi tanácsadás 14.00-16.00
Pénzügyi Tanácsadás 16.00-18.00

2015.09.28

Forrásteremtési tanácsadás 15.00-18.00

2015.09.29

Társadalmi felelősségvállalással kapcsolatos tanácsadás 16.00-17.00

2015.09.30

Pályázati tanácsadás 15.00-18.00

 

A tanácsadás helyszíne a Bázispont iroda, címe: 2800 Tatabánya. Kós Károly u. 2.


Feliratkozom a hírlevélre


<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu