Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

ptk

A korábbi szabályozás helyébe – miszerint az egyesületek és alapítványok a Ptk. hatálybalépését követő első létesítő okirat módosítással egyidejűleg, de legkésőbb 2016. március 15-ig kötelesek a létesítő okirataik mindazon rendelkezéseit felülvizsgálni és szükség szerint módosítani, melyek nem felelnek meg a Ptk. szabályinak – egységesen 2017. március 15. napja került meghatározásra az esetlegesen szükséges módosítások átvezetésének határidejeként.

A törvénymódosítás indoklása szerint jelenleg azon szervezetek száma, amelyek még nem feleltették meg létesítő okiratukat a hatályos Ptk. rendelkezéseinek, 52 922. A törvénymódosítás célja, hogy a jogi személyek védelme érdekében megakadályozza a mulasztásból eredő ellehetetlenülést és méltányos módon biztosítsa a civil társadalom számára a Ptk. rendelkezéseihez való alkalmazkodáshoz szükséges megfelelő időt. Ezt a javaslat a határidő egy évvel történő meghosszabbításával, valamint azzal biztosítja, hogy a létesítő okirat Ptk.-hoz való hozzáigazítását nem köti a Ptk. hatályba lépését követő első létesítő okirat-módosításhoz.

A törvény módosítás a Magyar Közlöny 33. számában való kihirdetésével vált érvényessé.


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

szecesszió

2016. március 11-én (pénteken) 18 órától nyílik a Magyar szecessziós építészet Európában c. kiállítás a révkomáromi Limes Galériában.

A közönség először Brüsszelben láthatta a tárlat anyagát, amely a Kárpát-medence területén található magyar szecessziós építészeti örökséggel bíró városok meghatározó épületeit mutatja be, Bagyinszki Zoltán fotográfus fényképein keresztül. Szabadka és Budapest után Komáromba érkezik a kiállítás, a környék legpatinásabb kiállító termébe - egy volt templom barokk hajójában -, ahol a tablókon túl különböző térinstallációk, vetítés és épületmakettek vezetik be a látogatót a szecesszió világába.

A kiállítás házigazdája a Pro Arte Danubií, Duna Mente Művészetéért Polgári Társulás nevében is szeretettel hívjuk a szecesszió szerelmeseit és minden kedves érdeklődőt!


A kiállítás védnökei:
Sógor Csaba (Erdély) és Csáky Pál (Felvidék), európai parlamenti képviselők, EPP Képviselőcsoport

 szecesszió


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

Téged is Érdekel az Érdeked?!
Ha a válaszod igen, akkor jelentkezz MOST!

Szeretettel várunk a Közép-dunántúli régió Regionális Ifjúsági Találkozójára, ahol öt különböző, a mindennapjaidat érintő témáról vitázunk, beszélgetünk, cserélünk véleményt.

érdekel az érdeked

Öt témakör:
- Demokráciára nevelés;
- Láss világot (nemzetközi lehetőségek);
- Munka világa;
- Civil szervezetek működése és szabályozása;
- Ép testben ép lélek (egészségre nevelés).

Időpont: 2016. március 7. Hétfő
Helyszín: Roxxy Music Cafe, Tatabánya

Programterv:
9:30-10:00 Megérkezés és regisztráció
10:00-10:30 Megnyitó
10:30-11:30 Előadások: NIT, projekt általános bemutatása, SPMCS, NoHate Kampány
11:30-11:45 Kávé szünet
11:45-12:45 Szakmai műhelyek eredményeinek bemutatása
Munka Világa
Láss világot
Ép testben ép lélek
Demokráciára nevelés
Civil szervezetek működése és szabályozása
12:45-13:30 Szendvics ebéd
13:30-15:00 Az 5 Műhely eredményeinek megvitatása a fiatalokkal
15:00-15:30 A vélemények eredményeinek bemutatása és összegzése
15:30-15:45 Zárszó

Jelentkezés:
Az űrlap kitöltésével: http://goo.gl/forms/pqyvyzUEPc

Bővebb információk:
e-mail: erdekelazerdeked@ifjusagitanacs.hu
telefon: +36-1-483-20-50

A projektről:
A Nemzeti Ifjúsági Tanács és a Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió Ifjúsági Szövetségének (DKMT ERISZ) Erasmus+ Program keretén belül megvalósuló projektje a fiatalok aktív polgári részvételének elősegítését tűzte ki céljául, ezen belül is elsősorban hazai polgári részvételüket ösztönözi.
Az öt műhely:
- Civil szervezetek működése és szabályozása:
A Műhely célja, hogy a változtatások mentén haladva összegyűjtse a tapasztalatokat és véleményezze a megalkotott jogszabályokat, valamint módosítási javaslatokat dolgozzon ki a mindenkori magyar kormány számára, melyek segítik és támogatják a különböző szakpolitikai intézkedések létrejöttét és az ifjúsági törvény megalkotását szorgalmazzák.

- Demokráciára nevelés: Műhely elsődleges célja, az ifjúsági részvétel fokozása és a fiatalok motiválása és ösztönzése a települési és országos szintű döntéshozatalban való részvételre. A Műhely feladata, hogy megoldási javaslatokat dolgozzon ki a mindenkori magyar kormány számára, melyek segítik és támogatják olyan szakpolitikai intézkedések létrejöttét, melyek hozzájárulnak a fiatalok a demokráciára, aktív állampolgárságra való neveléséhez, diákönkormányzatok létrejöttéhez és stabil működésük elősegítéséhez.

- Ép testben ép lélek: Műhely célja, hogy megoldási javaslatokat dolgozzon ki a mindenkori magyar kormány számára, melyek segítik és támogatják olyan szakpolitikai intézkedések létrejöttét, melyek javítják a fiatalok hozzáférését egészségmegőrző és sportolási lehetőségek (pl.: sport általi nevelési programok) igénybe vételére, valamint prevenciós és mentálhigiéniás programokban való részvételre.

- Láss világot: A Műhely célja, hogy javaslatokat dolgozzon ki a mindenkori magyar kormány számára, melyek segítik és támogatják olyan szakpolitikai intézkedések létrejöttét, melyek javítják a fiatalok hozzáférését a mobilitási lehetőségekhez, valamint egy olyan rendszer kiépítését serkentik és javítják, mely népszerűsíti és elérhetővé teszi a fiatalok körében a különböző programok adta lehetőségeket.

- Munka világa: Műhely célja, hogy megoldási javaslatokat dolgozzon ki a mindenkori magyar kormány számára, melyek segítik és támogatják olyan szakpolitikai intézkedések létrejöttét, melyek javítják a fiatalok, különös tekintettel a NEET (nem foglalkoztatott és sem oktatásban, sem képzésben nem részesülő) fiatalok elhelyezkedési lehetőségeit a munkaerőpiacon és segítik fenntartható munkavállalásukat itthon és külföldön egyaránt.Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

Elektorok kerestetnek!

Hamarosan lejár a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) testületeinek mandátuma. Civil szervezetek képviselői újra választhatnak és jelölhetnek is a NEA Tanácsba és a kollégiumokba.
A rendszer alapjaiban nem változik: mind a Tanácsban, mind a kollégiumokban kilenc tagból hármat a miniszter delegál, hármat az Országgyűlés illetékes bizottságai és mindössze hármat választhatnak az elektori rendszeren keresztül a civil szervezetek.
Fontos tudni, hogy természetesen azok a szervezetek is részt vehetnek a választási rendszerben, amelyek nem pályáznak vagy pályáztak a NEA-nál.
Egy személy csak egy civil szervezet képviseletében járhat el, az elektori adatlapot pedig az EPER rendszeren keresztül kell feltölteni.
Az elektorok jelentkezési határideje: 2016. február 24.
További információ:
http://civil.info.hu/web/nea/szervezet

Forrás: Civil Európa HírlevélAdmin Bázis
0000-00-00 00:00:00

Balassi Bálint

Balassa Bálint Társaság

Alapítva: 1926 Esztergom

 

A Balassa Bálint Társaság és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet - és Társadalomtudományi Kara szeretettel várja

 Bálint-napi rendezvényére

2016. február 12-én pénteken 17 órára

Program: köszöntő: Prof. Dr. Prokopp Mária elnök

Dr. Horváth István címzetes igazgató: Balassa Bálint és Esztergom

„Virágokkal nyíló” Válogatás Balassa Bálint verseiből

Durzák Anna tanár és Pálmai Árpád karnagy műsora

Helyszín:

Esztergom, Majer István út 1. (a főiskola épülete)


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

Kedves Olvasónk!

Tájékoztatjuk olvasóinkat, hogy ma reggel kiírták az Erzsébet-program 2016. évi szociális üdülési pályázatait, melyeket oldalunkon az alábbi linkeken érhetnek el:

Szociális üdülési pályázat nyugdíjasoknak

Pályázat kedvezményes fürdőbelépők elnyerésére nyugdíjasoknak

Szociális üdülési pályázat fogyatékkal élőknek

Szociális üdülési pályázat nagycsaládosoknak

Ha Önnek is van olyan ismerőse, aki ezeket igénybe tudná venni, kérjük, küldje tovább neki ezt a hírlevelet. Köszönjük!

Sok sikert a pályázatokhoz!


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

ugródeszka

Ugródeszka hírlevél, XVII. évfolyam, 2. szám, 2016. február 4.


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

kép

A Natura 2000-es védelem alatt álló Szent Pál-szigeten, ahol több mint 400 db (alma, körte és szilva) gyümölcsfa újratelepítését valósítottuk meg alvószemzéssel (2015-ben) gyakorlati részekkel egybekötött gyümölcsész tanfolyamra várjuk a jelentkezőket.

Előadó: Rosznáky-Barna Péter kertészmérnök (Barna és Fiai Faiskola)
Segítők: Bazsánt Tamás (agrármérnök, mikrobiológus), Ötvösné Horváth Gyöngyi ökológiai szemléletű agrárközgazdász. További előadók egyeztetés alatt.

A gyakorlati foglalkozás helyszínén, a Szent Pál szigeten 60 db 50-70 éves Batul, Csörgőalma, Szent Pál-szigeti szilva, Szent Pál-szigeti körte található.
Elméleti tanfolyam és a szállás helyszíne: Mag-ház, 2903 Komárom (Koppánmonostor), Csendes u.8. A Mag-ház ifjúsági matracszállás. Előadóteremmel, közösségi helyekkel, konyhákkal és mellékhelyiségekkel.

Tervezett időpontok: 2016.03.04-05 vagy 2016.03.11-12.

A tanfolyam alatt egyszeri meleg étel biztosított (egyéni főzésre is van lehetőség). A tanfolyam hozzájárulási költsége: 3.000,- Ft./nap/fő

Kérem jelentkezési szándékát jelezze megjelölve, hogy melyik időpont felel meg Önnek. A meghirdetett két időpont közül csak az egyik megvalósítására van lehetőségünk.
A jelentkezéskor szükséges megadni a következő adatokat:
Jelentkező neve:
Jelentkező elérhetőségei: telefon, e-mail
Amennyiben a jelentkezési hozzájárulásról számlát kér, a számlázás neve, címe, adószáma:

Jelentkezés: eletter@novonet.hu ; +36 (34) 526-955.
Az igényfelmérést követően a jelentkezők részletes tematikát kapnak.


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

Esemény időpontja: 2016. február 04.
Jelentkezési határidő: 2016. február 01.
Helyszín: Budapest VI., Andrássy út 98, Magnet Közösségi Ház

A MACI (Magyar Civilszervezetek) tájékoztató- és vitafórumot szervez a közelgő Nemzeti Együttműködési Alap választások kapcsán.

Esemény időpontja: 2016. február 4. 10 óra
Jelentkezési határidő: 2016. február 1.

A MACI (Magyar Civilszervezetek) tájékoztató- és vitafórumot szervez a közelgő Nemzeti Együttműködési Alap választások kapcsán. A fórumon a NEA Tanács és egyes kollégiumi tagok, valamint civil szakértők részvételével tekintjük át, hogy:

miért fontos a választásokon a civil részvétel
mit kell tudni az elektori jelentkezésről, ill. a Tanács, és Kollégiumi tagságba való jelentkezésről,
milyen volt a NEA elmúlt négy évi működése, mik a fő eredmények, tanulságok.

A beszélgetésben részt vesz:

Heizler Norbert, NEA Tanács
Udvaros Renáta, NEA Társadalmi Felelősségvállalás Kollégium
Nagy Gábor, NEA Társadalmi Felelősségvállalás Kollégium
Sebestény István, KSH vezető főtanácsos

További részletekkel hamarosan jelentkezünk!

Jelentkezni a d.kokeny@niok.hu email címen lehet a megadott határidőig. A férőhelyek korlátozottak, így a jelentkezéseket a beérkezések sorrendjében tudjuk elfogadni.


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

kép


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

KÉPZÉSI FELHÍVÁS

ckaA Civil Közösségi Házak Magyarországi Egyesülete, mint szervező és a Civil Kollégium Alapítvány, mint felnőttképző intézmény (a 2013. évi LXXVII. törvény szerinti felnőttképzési engedélyszáma: E-000279/2014) az alábbi képzési programokat ajánlja figyelmébe azoknak, akik szeretnének tenni helyi közösségük fejlődéséért, civil szervezetként közösségi teret üzemeltetnek, működtetnek.

Helyi erőforrások fejlesztése, fenntartató fejlődés támogatása
(felnőttképzési engedélyszám: E-000279/2014/D001)

A képzésben résztvevő alapvető ismereteket szerezhetnek a fenntartható fejlődésről. Elsajátíthatnak olyan elemző, értékelő, tervező módszereket, amelyek képessé teszik őket arra, hogy a saját helyi közösségüket hozzásegítsék a fenntarthatóbb életvitel kialakításához.
A kézpés végére a résztvevők képesek lesznek végig gondolni a saját közösségük erőforrásait a fenntartható fejlődés szempontjából.

A képzés témái:
• fenntartható közösségi cselekvés,
• motiváció és közösségi cselekvés,
• közösségi jövőkép, célok és tervezés.

A képzések óraszáma 24 tanóra.

Képzés időpontja: 2016. február 26-28. Képzés kezdési időpontja: 2016. február 26. 11.30. Zárása: 2016. február 28. 15.30.

A képzés helyszíne: Kunszentmiklós-Kunbábony, Civil Kollégium Képzési Központ

A képzésekre jelentkezés feltétele:
• Betöltött 16. életév
• Nyolc általános iskolai végzettséget igazoló bizonyítvány, amelynek másolatát a jelentkezéskor be kell nyújtani,
• A jelentkezés mellékleteként egy motiváció levél, amelyben kérjük, hogy a jelentkező max. 1 oldalban írja le, hogy a saját közösségének miért van szüksége ilyen tartalmú felkészítésre. (a jelentkezési lap része)

Jelentkezési határidő: 2016. február 10.

Jelentkezési lap: a Civil Kollégium Alapítvány honlapján, az alábbi linken elérhető: http://www.cka.hu/esemenyek/helyi-eroforrasok-fejlesztese-fenntartato-fejlodes-tamogatasa-kepzes/

Előzetes ismeretek, tapasztalatok felmérése:
A képzésre jelentkező kérheti előzetes tudásának felmérését. Az előzetes tudásszint mérésnek az a célja, hogy a képzési tartalmakat és módszereket leginkább a jelentkező igényeihez, hozott tapasztalataihoz és érdeklődéséhez igazítsuk. Ez a képzési munkánkat nagyban megkönnyíti, és ezért kérjük, hogy vegye igénybe a lehetőséget és töltse ki az előzetes tudásszint mérő kérdőívet, amely a jelentkezési lap beküldését követően tölthető ki.

A képzésen közvetlen számonkérés, vizsga nincs. A résztvevők előrehaladásukról a képzést vezető oktatóktól szóban kapnak visszajelzést. A képzés sikeres elvégzésének feltétele, hogy a résztvevő a tanórákon aktívan és konstruktívan vegyen részt, és hiányzása ne haladja meg a megengedett mértéket, amely mindkét képzés esetén 3 tanóra.

A képzés végén a résztvevők tanúsítványt kapnak. A tanúsítvány munkakör betöltésére nem jogosít.

A képzés egy főre jutó költsége: 39.700Ft/fő, amit a Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásából biztosítunk, így a résztvevőknek térítésmentes.

A képzésről további információ kérhető: Monostori Éva, emonostori@gmail,com, 20-468-1798

A kunbábonyi Képzési Központról információ és képek, az alábbi linken találhatók:
http://www.cka.hu/kepzesi-kozpont/

Szeretettel várjuk a képzésre


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

„JÖVŐFORMÁLÓ” PÁLYAVÁLASZTÁST TÁMOGATÓ RENDSZER KIALAKÍTÁSA FOGYATÉKOS ÉS EGÉSZSÉGKÁROSODOTT FIATALOK SZÁMÁRA NCTA-2015-10974-D

Workshop az Élettér Egyesület szervezésében (megyei Aktív Pont)

workshop

A műhelymunka általános célja a fogyatékos és egészségkárosodott fiatalokkal foglalkozó civil szervezetek szakmai munkájának fejlesztés és általa e fiatalok élethelyzetének javítása, jövőjük megalapozása, társadalmi szociális biztonságuk elősegítése. Hosszú távú cél az, hogy a fogyatékkal, tartós betegséggel élő fiatalok is a társadalom önálló tagjaivá válva aktív munkaerőként megkereshessék a fenntartásukhoz szükséges anyagi javakat, megfelelő életminőséget biztosíthassanak maguknak, növekedjen önbecsülésük és személyiségi jegyeik között az erősségek kerüljenek előtérbe. Ehhez biztosítani kell a fogyatékos, tartósan beteg fiatalok minél szélesebb körében egyéni képességeik fogyatékosságuk függvényében a legmagasabb szakképesítés megszerzésének lehetőségét és a munkaerő-piacon való megmaradáshoz szükséges, az egész életen át tartó tanulás lehetőségét.
- A közös munka alapja a partnerség, hozzájárul a „nyerjünk együtt” kultúra fejlesztéséhez, segíti a szakmai módszertani és szervezeti fejlődést.
- A projekt elősegíti a társadalmi befogadást, az emberek érzékenyítését, erősíti a hasznosságtudatot és az esélyegyenlőség szemléletét. A fogyatékos, illetve a tartósan beteg fiatalok munkaerő-piaci helyzete javul, felnőtt életkezdésük biztonsági alapjai megteremtődnek.
- A pályaválasztási rendszer kiegészül életvezetési, kulcskompetencia fejlesztő elemekkel, ezáltal konkrétan a bevont fiatalok, illetve a rendszert később használók nyitottabbá válnak, javul az önértékelésük, kapcsolatteremtő képességük, hatékonyabb lesz az önérvényesítő képességük. Ez elősegíti a teljes munkaerő-piaci és társadalmi integrációjukat.
- A program az esélyegyenlőség elősegítésével, a diszkriminációs és a szegregáció csökkentésével, a civil szervezeti összefogás fejlesztésével, az általuk biztosított speciális tudás disszeminációjával, a humán erőforrás-fejlesztésével járul hozzá az NCTA általános célkitűzéseihez.
- Hatására erősödik a társadalmi felelősségvállalás, az alternatívát nyújtó civil szervezetek és a szakpolitikák közötti kapcsolat.

Az első workshop-ot követő adaptálást követő műhelymunka célja:
- A fiatalok és az érintettek visszajelzést adnak az átélt tapasztalatokról (első műhelymunkán szerzett)
- Fejlesztés végzése, projekt sikerességének felmérése
- A program érdekképviseletének és fenntarthatóságának felmérése
- Tananyag átadása, bemutatása
- Modell kipróbálásának eredményei
- Projekteredemények

A rendezvény ideje, helyszíne:
2016. február 15-én 10 órától 12-óráig
a BÁZIS Gyermek és Ifjúsági Egyesületnél 2800 Tatabánya, Kós Károly u.2.

Rendezvényünk ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük legkésőbb 2016. február 12-ig jelezze részvételét a következő e-mailcímen: eletter@novonet.hu


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

Civil Európa
az Európa Ház elektronikus hírlevele civilekről és az Európai Unióról
2016. január 21. - 15. évfolyam 2. szám

A. HATÁRIDŐ: 2016. MÁRCIUS 15.
B. MEGHÍVÓ ÖNKORMÁNYZATOKNAK
C. PÁRIZSI KLÍMACSÚCS
D. ERASMUS+ PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK
E. ADATOK A CIVILEKRŐL
F. EURÓPAI CIVIL DÍJ
G. A HÍRLEVÉLRŐL


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

kgym


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

Meghívó az Oroszlány Barátainak Köre

     "Farsang farka - 2016"

       rendezvénysorozatára!       

 

Kedves Támogatónk, Segítőnk, Barátunk!

Íme az oroszlányi „Farsang farka”:

Disznóvágás - február 7-én vasárnap a Sportban lesz - VOLÁN telep mellett - ahová nagy szeretettel várjuk tagjainkat, barátainkat, segítőinket! Ha érdekel egy disznó feldolgozása, annak minden fortélya, szívesen kóstolsz frissen készült, hagyományos disznótoros  ételeket - jöhetsz már akár, 6 órára a Sportba! (persze örülnék, ha jöttedet előre jeleznéd a

+36/20/542-9733 telefonszámon) Böllérünk most is Torma Lajos lesz!
A szakácsok ígérete szerint, kóstolni 15 órától lehet.

 

Asszonybál  - február 8-án hétfő, 17 óra, Bányászklub.

A maskara, kötelező!

Belépődíj nincs, viszont zsákbamacskának való, akár több - papírzacskóba csomagolt - apróság leadása a belépéskor kötelező!

Zsákbamacskát vásárolni - minimum 200 forintért vagy, akár többért - kötelező!

Ha férfiember is nagyon jönni akar, számára az asszonyruha a kötelező!

Batyus bálnak hirdetjük, tehát a kontyalávaló és egyéb „finomságok" biztosítása kötelező!

Lesznek meglepetések, amiknek örülni - kötelező!

A zenét Németh Zsigmond szolgáltatja, táncolni és mulatni kötelező!

Részvételi szándék bejelentése (ha biztos helyet szeretnél) a fenti számon kötelező!

Télűzés - február 9. 18 óra VagaBanda Társulat gólyalábas, óriásbábos előadása a

Szent Borbála téren!

A farsangi szokásokra épülő, maszkos, fényzsonglőrös előadás végén lesz a hagyományos  - bajt, bút, bánatot, telet űző bábégetés.

A rendezvénysorozat több civilszervezet és az OKSZIK együttműködésében, a Hamvas Béla Gimnázium diákjainak segítségével szerveződik – köszönet érte!

Remélem, akad kedvedre való az ajánlatban és találkozunk a farsang farkán!


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

ugródeszka

Ugródeszka hírlevél, XVII. évfolyam, 1. szám, 2016. január 14.


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

mbk

Feliratkozom a hírlevélre


<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu