Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

hangverseny


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

Nemzeti Ifjúsági TanácsA Nemzeti Ifjúsági Tanács 2015 novemberében minden megyében megszervezi a NIT Café – megyei kerekasztal beszélgetést, amelyek témája "Az ifjúság helyzete Komárom-Esztergom megyében".
A NIT Cafe olyan lehetőségeket ad a az ifjúsági szervezetek, és a fiatalok kezébe, amelyen keresztül "hallathatják a hangjukat", közvetíthetik problémáikat azon döntéshozók felé, akik esetleg tehetnek ügyük érdekében. A program célja a strukturált párbeszéd indítása a fiatalok és döntéshozók között.
A NIT Café célja, hogy összehozzuk a döntéshozókat, a megyei ifjúsági civil szervezeteket, és a fiatalokat egy beszélgetésre az aktuális helyi/megyei fiatalokat érintő kérdésekről.
Felkérem a szervezet képviselőjét, hogy vegyen részt a döntéshozók, ifjúsági szervezetek és fiatalok részvételével zajló kerekasztal beszélgetésben, a Komárom-Esztergom megyei ifjúság és a szervezetek közötti párbeszéd kialakítására.

A beszélgetés témája: Az ifjúság helyzete Komárom-Esztergom megyében
Helyszín: Bázis Gyermek és Ifjúsági Egyesület, 2800 Tatabánya, Kós Károly utca 2.
Időpont: 2015.november 20. péntek 10:00-12:45

Kérem, a részvételi szándékot az alábbi online jelentkezési űrlap kitöltésével megerősíteni: http://goo.gl/forms/sbQZbC0qsp

A NIT Café programja:
9:45-10:00 Érkezés, regisztráció
10:00-10:30 Megnyitó, köszöntő
10:30-11:10 Előadások:
Nemzeti Ifjúsági Tanács
Strukturált Párbeszéd Munkacsoport
Mag-ház (Komárom)
11:10-11:30 SZÜNET
11:30-12:30 Kerekasztal beszélgetés
Irányított kérdések mentén: megyei ifjúság helyzete Komárom-Esztergom megyében, jövőtervezés – pályaválasztás, elhelyezkedés, stb.
12:30-12:40 Zárszó
Moderátor: NIT Elnökségi tag


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

Kerted-értedA koppánmonostori Szent Pál-sziget egykori, ódon gyümölcsfáiból újraéledő közösségi gyümölcsöst létrehozó kezdeményezésünk projektzárásához érkeztünk, amit személyes élmények megosztásával adunk közzé.

Szakmai kóstolónk kínálata:
1. Egy gyümölcsös, egy közösség. Közösségfejlesztés és a közösségi kertek kapcsolata.
Monostori Éva közösségfejlesztő
2. A koppánmonostori Szent Pál-sziget bemutatása. Az egykori Gyürky gyümölcsös.
Ötvösné Horváth Gyöngyi ökológiai szemléletű agrárközgazdász
3. A biológiai sokféleség jelentősége.
Bazsánt Tamás mikrobiológus
4. Nagyszüleink régi gyümölcsfajtái. Ártéri gyümölcsösök jelentősége. Szent Pál-szigeti ártéri gyümölcsös.
Rosznáky-Barna Péter Barnai és Fiai Faiskola tulajdonosa
5. Gazdálkodás Natura 2000-es területen.
Czita János Solum Rt.

Helyszín: Mag-ház (2903 Komárom, Csendes u.8.), Telefon: 34-526-955; eletter@novonet.hu
Időpont: 2015. november 27. 10 órától 14:00 óráig
Kérjük, részvételi szándékát jelezze! Rendezvényünk díjmentes.

kerted-érted


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

szakcTisztelt Civil Szervezetek, Önkormányzatok Képviselői!

 

A Szövetség a Közös Célokért nevében ezúton szeretném meghívni Önöket soron következő civil információs napunkra Révkomáromba,

2015. november 19-én (csütörtökön) 14 órára.
Cím: Kossuth tér 3
Révkomárom - Komárno, Csemadok épülete

Az információs nap témája a magyar Földművelésügyi Minisztérium pályázati felhívása a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, népszerűsítésének, megismertetésének, megőrzésének és gondozásának támogatása.

A pályázat célja települési, tájegységi, megyei, külhoni, nemzeti értékek gyűjtése, rendszerezése és megismertetése. Továbbá a külhoni értékgyűjtő mozgalom megszervezése és népszerűsítése, külhoni települési, tájegységi értéktárak létrehozása magyarországi és külhoni önkormányzatok, civil szervezetek együttműködése által, valamint hagyományos népi mesterségek továbbörökítését célzó programok megvalósítása.

Meghívott vendégeink lesznek Komárom-Esztergom megyei és felvidéki civil szervezetek és önkormányzatok képviselői.

 

Szeretettel várjuk Önöket!

 

Pogány Erzsébet
SZAKC igazgató


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

citeratalálkozó


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

eurodesk

Ugródeszka hírlevél, XVI. évfolyam 11. szám - 2015. november 6.


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

brigetio


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

tehetseg.hu, matehetsz


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

lélek színei


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

vivace


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

Tisztelt IKSZT Címbirtokos!


Honlapunkon az alábbi híreket, pályázati kiírásokat olvashatja. A cikkek összefoglalóit, a kiíró szervezet közvetlen elérhetőségét, honlapját az e-mailben található linkre kattintva érheti el. Ha napi szinten szeretne a friss híreinkről, pályázati lehetőségekről tájékozódni, kérjük, látogasson el a honlapjainkra (www.ikszt.hu, www.epir.hu, www.hermanottointezet.hu)  
 


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

pályázat


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

husk

Bizottság 2015.09.30-án elfogadta a 2014–2020 közötti időszakra vonatkozó, Magyarország és Szlovákia közötti, határon átnyúló együttműködési programot. A 183,3 millió eurós – az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA) származó 155,8 millió eurót is tartalmazó – összköltségvetéssel rendelkező program célja a foglalkoztatás fellendítése, a fenntartható turizmus ösztönzése, valamint a mobilitás fokozása új tömegközlekedési összeköttetések és beruházások által a magyar-szlovák határ menti régióban.

Corina Creţu, regionális politikáért felelős biztos a következőket nyilatkozta: "Nagy örömömre szolgál a magyar és a szlovák határ menti régiók érdekeit szolgáló program elfogadása, amely képessé teszi majd a két országot az együttműködés fokozására a növekedést serkentő legfőbb területeken, így például a turizmus és a fenntartható közlekedés terén."

A program támogatást nyújt majd a közös természeti és kulturális örökség megőrzéséhez és előmozdításához, ideértve a közös vízgazdálkodás és a természeti kockázatok megelőzésének területét is. Központi elemet képez emellett a határokon átnyúló fenntartható idegenforgalmi tevékenység kidolgozása.

Az együttműködés célja, hogy a TEN-T hálózathoz való hozzáférés javításával és a környezetbarát regionális tömegközlekedési és logisztikai rendszerek ösztönzésével fokozzák az egyedülálló és integrált gazdasági térségként meghatározott régió belső összeköttetéseit.

A program emellett összpontosítani fog a munkavállalói mobilitás javítására, a határokon átnyúló munkaerőpiac integrációjára és a helyi gazdasági eszközökön és növekedési stratégiákon alapuló munkahelyteremtésre is. Végezetül, a program célja, hogy támogassa a közintézmények és az egymás szomszédságában élő közösségek közötti együttműködést.

A program várható hatásai a következők lesznek:
• a régiót felkereső látogatók számának növekedése 800 000-rel;
• a határátkelőhelyek közötti átlagos távolság csökkenése 22 km-ről 15 km-re;
• a határon átnyúló tömegközlekedést igénybe vevő utasok számának emelkedése 60 000-rel;
• a foglalkoztatási ráta növekedése a határ menti régiókban 63,2%-ról 65,2%-ra;
• fokozott határokon átnyúló együttműködés a hatóságok és a helyi közösségek között

Nyilvános konzultáció a határ menti régiókban fennálló akadályok felszámolásáról
Corina Creţu Biztos nyilatkozata – 2015. szeptember 28.


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

egy a város


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

maciA MACI a magyar civilszervezetek közösségét jelképező figura. A magyar civilszervezetek azért dolgoznak, hogy pozitív változást érjenek el szűkebb vagy tágabb környezetükben.
A MACI bemutatja, mi mindent tesznek a magyar civilszervezetek. Nincs könnyű dolga, mert a számtalan civilszervezet sokszínű, az élet legkülönfélébb területein működik.
Ezen túl a MACI azt szeretné, ha segítségével a legtöbb magyar megtalálná azt a civilszervezetet, amely életét jobbá, teljesebbé teszi, ahol alkotó energiái felszabadulhatnak.
Magyarország minden megyéjében vannak MACI-k, akik csatlakoztak az országos kezdeményezéshez, s ősszel megyei találkozói kampányba is kezdtek.
Október 8-án Komáromban a Mag-ház adott otthont a megyei MACI találkozónak, melynek több célt is megfogalmaztak a szervezők.
Azon túl, hogy a megyénkből csatlakozott szervezetek megismerjék egymást, közös együttműködéseket fogalmazzanak meg, kiemelt célként jelent meg az újabb szervezetek bevonásának elősegítése, maga a MACI kampány, s annak tartalmának széles körben való népszerűsítése. Meghatározó részt szenteltek azoknak a helyi gondoknak, problémáknak az összegyűjtésére és meghatározására, ami a megyénkben működő civil szervezeteket érinti.

Megyei MACI-ként a legnagyobb problémának a civilszervezetek közötti együttműködést, vagyis együtt nem működést fogalmaztuk meg, melynek okaként a kommunikációs akadályokat, az érdektelenséget, a politikai (el)nyomást, befolyásolást, valamint a régi berögzült versenyhelyzetben nevelkedő civilek érdekellentéteit tartalmazza.
Érzékeljük, hogy megyei szinten a civil információs szolgáltatás sem tudja megfelelő szinten betölteni a szerepét, pedig országos viszonylatban talán egyedülálló módon járási stábszervezetekkel működteti a civil információs pontjait. Így Tatabánya mellett Tata, Bakonysárkány, Oroszlány, Dorog, Esztergom és Komárom helyszínen is van lehetőségük a személyes segítségnyújtásra, az együttműködő partnerek keresésére a civiljeinknek.

Megyei szinten a MACI kampány segítésére felkereső kampány indítását fogalmaztunk meg, amit a Komárom-Esztergom megyei CIC-cel együttműködve a járási programjain megjelenve biztosítunk. Ez azt jelenti, hogy azok a szervezetek tagjai, képviselői, akik Komáromból már csatlakoztak a kampányhoz vállalták a megyei rendezvényeken való aktív szerepvállalást, a MACI törekvéseinek, aktualitásainak bemutatását. Bízunk benne, hogy ezek az alkalmak is lehetőséget biztosítanak arra, hogy minél több civilszervezet megismerje a törekvéseinket és kedvet, elköteleződést érezve csatlakozzon, s aktív tagjaként népszerűsítse a magyar civilszervezetek céljait.

Közös javaslatot is megfogalmaztunk arra összpontosítva, hogy miként tudnánk elősegíteni és erősíteni a civil együttműködést helyi és megyei szinten. Három megközelítésből indultunk ki, ami az egyén, a közösség, s a kölcsönös bizalmon alapuló civil gazdaság erősítése. Egyének szintjén a filantrópokra építünk, olyan emberbarát társainkra, akik tevékeny módon szeretik embertársaikat, segítenek, jótékonykodnak.
Közösségi szinten a szívességszolgálatokat tekintjük mérvadónak. A szívesség szolgáltatások civil alapon működő egymáshoz közel élő emberek közössége – kölcsönös segítségnyújtás a mindennapi élet során felmerülő nehézségek áthidalásában. A felajánlott szívesség bármi lehet – kutyasétáltatás, korrepetálás, sütés, szerelés stb -, amihez a közösség tagjai értenek.
Az egyén, a közösség mellé a helyet is megnéztük, azt a települést, ami az egyénnek otthona, a közösségnek tere. Egy-egy település jelenét és jövőjét alapvetően három összetevő határozza meg: múltja, közösségének ereje és összetartása, valamint gazdasági helyzete.
Mindezek egymással összefüggő tényezők, amelyek ha egy településen jól működnek egymást erősítik, és biztos alapot jelentenek a fejlődéshez. Ehhez nyújt lehetőséget a helyi pénz, melynek célja és szerepe, hogy a helyi fogyasztást összekösse a helyi termeléssel, szolgáltatással. Amennyiben a helyi emberek elfogadják és a mindennapi életük részévé válik, akkor azon erőforrások egy része, amely eddig a településükről kiáramlott, helyben marad, így erősítve a települést és az ott élő emberek gazdasági helyzetét.
E hármas cél összesítése adja, adhatja ki az az elképzelést, ami a települési, megyei, s akár az országos MACI 'pénz'-t alkothatja.
Tehát a cél nemes, a feladat, mellyel megvalósítható, nem kicsi. Olyan egyének által alkotott közösségi alapon, egymás segítésén és együttműködésén, a szívesség-szolgáltra épített civil pénz életre hívása, ami a civil szektorban megtermelt javakat a civil szektorba fordítja vissza.

Monostori Éva

 

k?p k?p k?p

Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

Civil Informacios Nap


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

Janikovszky Éva Emlékkiállítása


Várhegyi Balázs
0000-00-00 00:00:00

Bátorkeszi község a komáromi járásban a Fényes-patak partján fekszik. A Bátorkeszi Református Egyházközség presbitériuma a reformáció hónapjában, október 17-31. között tizedik alkalommal rendezi meg a falu nevezetes szülöttjéről elnevezett napokat.

Bátorkeszi István 1640 körül született Bátorkeszin. Diákéveit Sárospatakon töltötte, majd a pápai kollégiumban tevékenykedett. 1669-ben Veszprémben lelkészként helyezkedett el. 1674-ben más protestáns prédikátorokkal együtt a pozsonyi rendkívüli törvényszék gályarabságra ítélte. Példaértékű helytállását a Sárospataki Református Kollégium falán márványtábla hirdeti. Debrecenben a Nagytemplom mögötti téren a gályarabok emlékoszlopán is szerepel a neve. A veszprémi református templomban pedig szintén márványtábla emlékeztet egykori szolgálatára. Bátorkeszi községben pedig 2006 óta, minden évben megtartják a róla elnevezett napokat. Az első rendezvényen a templom falán elhelyezték az emlékére állított domborművet. Gáspár Péter bátorkeszi születésű szobrászművész alkotását azóta minden évben megkoszorúzzák.  Bátorkeszi István élete, munkássága méltó arra, hogy egy évente megrendezendő műsorfüzérrel tisztelegjenek emléke előtt.

Az idén dr. Erdélyi Géza, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház tiszteletbeli püspöke védnökségével rendezik meg a X. Bátorkeszi István Napokat. A szervezők a jubileumi rendezvény során a gályarab prédikátoron kívül a helyi református templom építésének 230. évfordulójáról és a községből kitelepített magyar családokról is megemlékeznek. Az egyházi-kulturális, nemzettudatot megőrző és összetartozásunkat is erősítő rendezvényre ünnepi megemlékezésekkel, koncertekkel, előadásokkal, és evangelizációval várják az érdeklődőket 2015. október végéig.

 


Várhegyi Balázs
0000-00-00 00:00:00

Egymást váltják Komáromban a Városmisszió programjai. Az október tizenegyedikén kezdődött, egy héten át tartó műsorfolyam sikeres rendezvénye volt a Duna Menti Múzeum dísztermében Szvorák Katalin és Kudlik Júlia zenés-verses előadása. A Kossuth-díjas népdalénekes és a népszerű televíziós műsorvezető „A szeretet kommunikációja" című zenés előadását nagy várakozás előzte meg. Október 12-én zsúfolásig megtelt a díszterem, a hatvan perces lélekemelő műsort a közönség felállva, percekig tartó hosszú tapssal hálálta meg.

A két előadó egész egyéniségével hatott a közönségére: az általuk előadott szakrális énekek és gondolatok meghitt hangulatot teremtettek a teremben. A mai manipulált világban nehéz szeretetet közvetíteni, bármiféle értéket őrizni, továbbörökíteni, de Szvorák Katalinnak és Kudlik Júliának ezen az estén is sikerült. Sikerült a közönséget meggyőzni arról, hogy bármilyen problémával is szembesülünk hétköznapi életünk során, a szeretet az, amely mindenre megoldást kínál.  


Várhegyi Balázs
0000-00-00 00:00:00

 

Angelico atya Isten Mosolya című kiállításának megnyitójával kezdődött az egy héten át tartó városmisszió a komáromi katolikus plébániaközösség szervezésében október 11-én, Komáromban. A programsorozat koncertekkel, kiállításokkal, író-olvasó találkozókkal és tanúságtételekkel várja a hívőket és azokat is, akik csak ritkán jutnak el a templomokba.


„Az esemény a keresztény katolikus hitre való meghívást, és annak mélyebb megismerését célozza meg. Egyedül Isten tölti be szeretetre irányuló vágyakozásunkat, Ő képes minden kérdésünkre és fájdalmunkra választ adni. Benne találjuk meg az igazság és szépség forrását, Ő ad békét, megnyugvást és örömöt a szívekbe. Az előttünk álló városmisszió ezért minden jóakaratú ember számára szeretetteljes meghívást jelent: a keresztények számára újabb elköteleződést Jézus Krisztus mellett, azoknak pedig, akik még nem ismerték meg Krisztust a hitben, az őszinte keresés kalandját" – fogalmazott Elek László, a komáromi katolikus plébániaközösség esperes-plébánosa a Komáromi Városmisszió küldetéséről.

A Városmisszió jelentős eseménynek minősül a város katolikus közösségének életében, hiszen utoljára 1939-ben volt ilyen Révkomáromban.
Feliratkozom a hírlevélre


<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu