Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

A Pro Arte Danubií, a Duna Mente Művészetéért Polgári Társulás rendezésében a budapesti Hubay Jenő Zeneiskola Fúvószenekarának jubileumi hangversenyére kerül sor a Zene Világnapja alkalmából (október 1.) 2015. október 3-án, szombaton 17 órakor a komáromi Limes Galériában.

Révkomárom, de talán Kelet-Európa egyik legimpozánsabb kiállító tere egy pazar barokk templom egyhajós belső térrel, korabeli falfreskókkal, melyek az Árpád-házi szenteket ábrázolják. Az apszist az Immaculata életéből vett jelenetek díszítik. A Ferences barátok utcájában található templomot ferences rendiek építették még a 17. században a Szeplőtelen Szűz tiszteletére. Miután 1809-ben a ferencesek elköltöztek Komáromból, a templomot a katonaság vette át és egyházi szertartásokra használták a II. világháború végéig. Innen ered a köznyelvben elterjedt „Katonatemplom“ elnevezés, mely máig él.  1945 után méltatlan módon évtizedekig raktárként szolgált. A rossz állapotban levő templomot 1990 után helyreállították, majd az 1999-ben alakult Pro Arte Danubií Polgári Társulás volt a megálmodója annak, hogy a kihasználatlanul kallódó lenyűgüző belső térben kortárs kiállításoknak adjanak helyet. 2001-ben Komárom Város vezetése a polgári társulást bízta meg, hogy a kultúra, a szépség, az értékek bemutatásának színterévé alakítsa a Katonatemplomot. Itt évente 15-20 kiállítást tekinthet meg a közönség, de szerveznek koncerteket is, a templom egyedi akusztikájának köszönhetően.

A Hubay Jenő Zeneiskola Fúvószenekarától 47 gyermek lép fel október 3-án a Limes Galériában. A műsorban eredeti fúvószenekari darabok és átiratok szerepelnek. Jellegét tekintve egy szórakoztató, dia vetítéssel egybekötött pot-pouri jellegű műsorra számíthat a közönség, a számok között műsorismertetéssel. A műsorban többek között elhnagzik a Klapka-induló, az Oroszlánykirályból egy részlet, hallhatóak lesznek Erkel, Bartók és Kodály darabjai.

Mindenkit szeretettel várnak! A belépés díjtalan.

Cím: Ferences barátok u. 31, Révkomárom

katonatemplom


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

A tatabányai József Attila Megyei és Városi Könyvtár munkatársai szeptember 28-án kisebb könyvcsomaggal érkeztek a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének őszi szakmai napjára, amelyet az idén Ipolyságon szerveztek meg. A tatabányai megyei könyvtár rendszeresen támogatja a felvidéki magyar könyvtárakat.

kép

Gyüszi László, a tatabányai József Attila Megyei és Városi Könyvtár igazgatóhelyettese elmondta, hogy a könyvadományok gyűjtését már több éve hirdetik olvasóink körében. A beérkezett könyveket pedig a felvidéki, valamint erdélyi könyvtáraknak osztják szét. Kiderült, hogy a legtöbb adomány Tata, Tatabánya és Komárom környékéről érkezik a megyei könyvtárba.

A tatabányai József Attila Megyei és Városi Könyvtárnak kitűnő a kapcsolata a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületével (SZMKE). Számtalan alkalommal szállítottak könyvcsomagot az érsekújvári Anton Bernolák Városi és Regionális Könyvtárba.

Az Ipolyságon rendezett szakmai napra négydoboznyi könyvvel érkezett a tatabányai intézmény delegációja. Ezeket az Ipoly menti, a lévai, valamint a losonci intézmények között osztották szét.

kép


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

A Magyar Kultúra háza Révkomáromban, hétköznapi nevén a RÉV, egy fedél alá hozta a vendéglátást és a művészetet. Ahogy önmagukról vallják: „a RÉV egy kísérlet a művészetek valamint az emberhez méltó vendéglátás, társalgás, az egymáshoz közelítés lehetőségeinek kipuhatolására. Korunkban és társadalmunkban szokatlan, nyaktörő kísérlet ez. Mennyire sikerülhet, mi sem tudjuk, csak annyit tudunk, mindkét félen múlik: vendégen - vendéglátón. Annyit már most is elárulhatunk 10 éves tapasztalatunk alapján, hogy szükség van e szándék megvalósítására. Mert jaj a vendéglátósnak, ha csak a profit érdekli, jaj a művészetnek, ha magára marad!”

A révkomáromi Tiszti pavilon pincéjében kialakított éttermükben rendszeresen helyet adnak közéleti beszélgetéseknek, táncházaknak, kiállításoknak. Legközelebb október 2-án, pénteken várják gazdag programmal az érdeklődőket. Délután öttől a legkisebbeket és szüleiket kézműves foglalkozásra, nemezelésre hívja Méhes Kata és vendége, a párkányi Valasek Valéria, nemezelő művész. Őket követi a Hárompatak Zenekar, az aprók kedvence, akik gyermek táncházat tartanak. Dél-Komárom is képviselteti magát, az Ördöngös Népzenetanoda által. A Folkpódium elnevezésű rendezvénysorozat keretén belül mutatkozik be a budapesti Fanfara Complexa zenekar, akik főként moldvai- csángó dallamot játszanak majd koncertjükön. Ismételt vendég lesz a Varsányi zenekar, akik koncertjük után felnőtt táncházat tartanak. Aki bírja, hajnalig rophatja majd a táncot moldvai muzsikára a RÉV-ben megrendezett Folkpódiumon.

 Cím: Tiszti pavilon 142., Révkomárom

plakat


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

A nemzeti és férfi identitás erősítése, a környezettudatosság erősítése, nem utolsó sorban pedig a bajuszviselet népszerűsítése - ezzel a hármas céllal rendezték meg első alkalommal a Felvidéki Bajusz Találkozót szeptember 26-án, a komáromi járásbeli Marcelházán.

A Felvidéki Bajusz Találkozó kiemelt vendége volt a Magyar Bajusz Társaság, az ő szervezésük mellet zajlott az első felvidéki bajuszverseny, amelyre a helyszínen lehetett nevezni. A vetélkedés külön kategóriákban zajlott, a kategóriákat a zsűri a versenyzők bajuszviselete alapján szintén a helyszínen határozta meg.
A versenyen kívül több, a bajuszviselettel összefüggő programot is rendeztek: a résztvevők a magyar bajusz történetéről, valamint a bajusz és a férfi arcszőrzet ápolásáról is hallhattak előadásokat. A bajuszviselet múltjának és jelenének bemutatása, népszerűsítése kiváló eszköze a magyar nemzeti identitástudat erősítésének – tudtuk meg a szervezőktől. Kiállítás nyílt a Komáromi Szekeresgazdák fotóarchívumaiból, az esti programok alkalmával pedig a környékbeli borok megismerésével és baráti beszélgetésekben való feltöltődéssel pihenhették ki a dolgos hétköznapokat a Marcelházára látogatók. A találkozót a kürti Foxies zenekar koncertje zárta.

bajusztalálkozó


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

hidA kerek évforduló alkalmából az Ister-Granum EGTC konferenciát szervezett, amelyen a szakma és a térség képviselőinek előadásai voltak hallhatók szeptember 28-án Esztergomban, a Szent Adalbert Központban.

Völner Pál, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos megnyitóbeszédében, az együttműködés fontosságát hangsúlyozta. Clark Ádám Életműdíjat kapott Dr.Träger Herbert, és Ing. Bartolomej Šechný. A díjakat Dr. Rubovszky András, a Széchenyi Társaság főtitkára adta át.
A Szlovák Közlekedési, Építészeti és Régiófejlesztési Minisztériumtól Marián Hanták szakértő volt jelen és tartott előadást. Őt követte Mátyássy László, a Pont-TERV Zrt. vezérigazgatója , majd Karkus János, a Via-Pontis Kft. főmérnöke.

Előadások hangzottak el a híd múltjáról és jelenlegi szerepéről, továbbá fejlesztési tervekről. A konferencián felszólaltak: Sitku László, a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ osztályvezetője, Mayer András, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese, Farkas Iván, Nyitra megyei képviselő és polgármester, Dr. Becsey Zsolt, közlekedésért felelős államtitkár.

A Párkányt és Esztergomot összekötő híd újjáépítése után, 2001-ben a határátkelő forgalma a hússzorosára nőtt. Szorosabbá vált Esztergom és Párkány kapcsolata, létrejött az Ister-Granum Eurorégió. A Párkány környéki 24%-os munkanélküliség a felére csökkent.
A konferenciát követően, 17 órakor a megújított Szent Kristóf emléktábla avatására és megáldására került sor a párkányi hídfőnél. Jelen voltak Bíró József, a Közlekedéstudományi Egyesület főtitkárhelyettese, Romanek Etelka, Esztergom polgármestere és Szabó Jenő, Párkány polgármestere.


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

nagyigmánd


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

abrazolas_batorsaga_meghivo


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

Az Ácsi Bartók Béla Művelődési Ház, Könyvtár és Városi Sportcsarnok, a Természetjáró Bakancsos Klubbal közösen nevezte, az Év Fája versenyre a Zichy Kastély kertjében található 216 éves Mesefát.

Kérjük Önt/Téged, hogy szánj egy percet ránk és szavazz az alábbi linken a mi kedvencünkre!

http://evfaja.okotars.hu/

Akik esetleg már szavaztak, azoknak tisztelettel köszönjük, akik pedig benne lennének egy jó játékban, azokat kérjük szavazatukkal segítsék a Mesefát!

(egy e-mail címről csak egy szavazatot indítsanak/tok!)

A Mesefáról készült videó anyagunk itt található:

 

A nevező csapat nevében:

Németh Gyula
Bartók Béla Művelődési Ház, Könyvtár és Városi Sportcsarnok igazgatója

 


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

A Szimbiózis Alapítvány 40 órás, ingyenes képzést indít Miskolcon, a Baráthegyi Majorságban 30 fő részére, 2 turnusban, a következő időpontokban:

2015. november 16-20.

2015. november 23-27.

A képzés teljes időtartamára alapítványunk ingyenes szálláslehetőséget biztosít a Baráthegyi Farm Panzióban!

Jelentkezés JELENTKEZÉSI LAP megküldésével a következő e-mail címre: majorsag@barathegy.com. Bővebb információ Támbáné Bohus Viktóriától kérhető a következő telefonszámon: 0630/760-3811

kepzes


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

A Kreatív Európa Iroda ingyenes elektronikus hírlevele


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

2015. szeptember 16–17-én rendezte meg a révkomáromi Selye János Egyetem hagyományossá vált nemzetközi tudományos konferenciáját, melynek címe: Innováció és kreativitás az oktatásban és a tudományban.

A Selye János Egyetem immár ötödik alkalommal szervezte meg a Nemzetközi Tudományos Konferenciát. A rendezvény célja az oktatók és a kutatók tudományos eredményeinek megismertetése. Elsősorban a humántudományok, a társadalomtudományok, a neveléstudományok, a közgazdaságtan és a vállalatirányítás területein tevékenykedő szakemberek számára nyit teret. A konferencia lehetőséget nyújt tapasztalat- és eszmecserére, a kutatói munkával kapcsolatos új ötletek merítésére, a kapcsolatteremtésre, valamint az előadások közzétételére.

A konferencia plenáris és hat tematikus szekciójában közel 90 előadás hangzott el szlovákiai magyar, szlovák, cseh, magyarországi és erdélyi magyar kutatók előadásában magyar, szlovák, cseh, valamint angol nyelven. A konferencián szekciókban zajlott a tanácskozás.
Az egyes előadások anyagai szekciók szerint válogatva konferenciakötetben és egyéb kiadványokban is megjelennek majd.

selye jános egyetem


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

Az átlátható önkormányzat


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

madar

2015. október 2-3-4

Komáromtól északkeletre fekvő Madar híres szőlőtermesztő község. Éppen a bortermelő hírének megtartására érdekében és a borvidék jellegének minél szélesebb körben való megismertetése végett, a község vezetősége, összefogva a helyi borászokkal 2012 októberében első ízben rendezte meg a Madari Bor és Gasztrokorzó 3 napos fesztivált. A környéken már elterjedt és közkedvelt borfesztiválok mintájára, egy-egy specialitást beleolvasztva a maga módján egyedi fesztivált sikerült életrehivni, amelyben a szorosan egymáshoz kötődő fogalmak, mint a bor és az étel, egyformán nagy szerepet kapnak. A község vezetésének és a madari borászoknak szerteágazódó kapcsolatai révén már az első alkalommal nemzetközi szintű volt a fesztivál. A közel 40 nyitott pincében madari borok és a további 10-12 borsátorban a szomszédos országokból érkezett borászok borainak fogyasztása mellett megízlelhető a különböző nemzetek eldelei is, melyeket a fesztivál ideje alatt helyben készítenek. A minőségi és változatos borok mellé több hazai pálinkafőzde italaival megismerkedhetnek a fesziválra érkezők.A jó szórakozáshoz minőségi és választékos műsorok sokasága társul, gondolva a gyerekekkel érkezőkre is. Kísérő rendezvényként rendkívül közkedvelt a NOMÁD udvar, ijász és lovas bemutatók és sok más érdekesség, amely őseink emlékének megtartására összpontosulnak.

Részletes program a háromnapos rendezvényről a http://madaribor.sk/ oldalon.

madar


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

A Mária Valéria híd elődjét 1895. szeptember 28-án adták át, ezért Esztergom és Párkány városa 2001 ( a híd újjászületése) óta minden év szeptember utolsó hétvégéjén rendez ünnepséget a híd tiszteletére. Az ünnepen nemcsak az újjáépítés örömét ünneplik, hanem lehetőséget biztosítanak a Duna két oldalán élők emberi-, társadalmi-, kulturális-, és gazdasági kapcsolatainak erősítésére. A hídünnep egyik legkedveltebb eseménye a két város közötti Hídfutás. Idén, a XIV. alkalommal megrendezett Hídünnepen, szombaton, szeptember 26- án 13 órakor rajtolnak a futásban résztvevők. Majd 14 órakor zenés, ünnepi köszöntővel egybekötött koszorúzásra kerül sor. 15 órakor kezdődik a szintén 14 éve megrendezésre kerülő Dunamenti Folklórfesztivál. A párkányi sétálóutca színpadán Barátság tánclépésben című színes műsorösszeállításban fellépnek Barót, Törökbecse, Esztergom, Komló, Sárisáp,
Csolnok, Štúrovčatá, Kisbojtár, Kis-kisbojár települések néptáncegyüttesei. 17 órakor felvonul a Vinum Ister-Granum Regionis Borlovagrend mazsorett műsor kíséretében, a zenéről a komáromi Öreg Fiúk fúvós zenekara gondoskodik. Ezt követően a Leichhardt Celebrity Brass ausztrál fúvószenekar koncertje zárja a Mária Valéria híd születésnapi ünnepségét.

hígünnep


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

Hétvégén rendezték meg a Nyitrai kerülethez tartozó Érsekújvári járás székhelyén a hagyományos szüreti ünnepséget, melynek egyik kiemelkedő eseménye volt a 21. Érsekújvári Gyermek Folklórfesztivál, melyen több nemzetközi hagyományőrző csoport is bemutatkozott.

Szeptember 18-án, pénteken az érsekújvári Zlatý levík hagyományőrző csoporté és vendégeié volt a főszerep, akik előbb a város kultúrházában, majd a Fő téren szórakoztatták a nagyérdeműt. Délután három órakor kezdődött a szüreti mulatság, a város főterén felállított nagyszínpadon felléptek, cseh, szlovák és magyarországi előadók: a Szeredi Dixieland Band, Kosáry Judit, Dóka Zsuzsa , Bősi Szabó László, Szűcs Judith, Itcho Pcelár és a Tequila Showband.

kép

A pénteki remek hangulatú este után szombaton tovább folytatódott az ünnepség. A 21. alkalommal megrendezett Érsekújvári Gyermek Folklórfesztivál vette kezdetét. A nemzetközi részvétellel megrendezett esemény “A barátság nem ismer határokat” címmel délután fél háromkor vette kezdetét. A fesztiválon Magyarországot a nagykanizsai Rézpatkó Néptáncegyüttes képviselte.

A folklór csoportok mellett még számos más programmal is színesítették az idei szüreti mulatságot a szervezők. A Borutcában kellemes cigányzene mellett az ínyencek részt vehettek a borkóstolón, de a kézműves mesterségek bemutatója is sok érdeklődőt vonzott. Végezetül persze nem maradhatott el a sült pecsenye, a kolbász illetve a szüreti ünnepség védjegyének számító must és burcsák sem.

A mulatozás esti koncertekkel ért véget. Fellépett Vlasta Mudríková, a Mariachi Sin Fronteras együttes, a Funkiez, az LGT Revival Band és végezeteül Csocsesz.Az Érsekújvári Szüreti Ünnepségen  hangulatos zenei programokkal és zamatos borokkal várták a vendégeket.

kép

 


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

A dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galériát a Magyar Alkotó Művészek Országos Egyesülete a városi önkormányzattal együttesen alapították 1997-ben, melyet az általuk létrehozott alapítvány működtet Csallóköz szívében Az alapítvány célja a kortárs magyar művészek támogatása az egész világon, valamint a csallóközi régió szellemi és kulturális értékeinek védelme.

Jelen kiállítás, az „Aranykert“ címet viseli. A Péntek István és Mária szervezésében megvalósuló Aranykert alkotótábor alkotásaiból másodszor nyílt kiállítás a dunaszerdahelyi Vermes-villában (Dunaszerdahely egyik legpatinásabb épülete, 2005-től ad helyet a Kortárs Magyar Galériának). A világ különböző pontjairól érkező vendégek, kiegészülve néhány hazai alkotóművésszel, idén is magasra tették a lécet - az idei egyik legjobb kiállítást csodálhatja meg a közönség. Ezt igazolhatja, hogy kimagaslóan sokan döntöttek úgy szeptember 18-án, hogy megtisztelik jelenlétükkel a kiállítás ünnepi megnyitóját, ahol a Szent György Kórus előadása színesítette a programot. Az Aranykert – Zlatá záhrada – Golden garden és a Dunart művésztelep alkotásaiból rendezett kiállítást Borbély Károly főiskolai docens, festőművész nyitotta meg.

aranykert_kiallitas

A 22 kiállító művész : Edith Sluszanski-Mattes- Ausztria, Belgin Akin - Törökország, Hande Akalin - Törökország, Gilah Yelin Hirsch – Amerikai Egyesült Államok, Kiss Márta - Szlovákia, Tereza Minariková - Szlovákia, Giberto Delgado - Mexikó, Varga György - Magyarország, Radosza Attila - Magyarország, Dolán György - Szlovákia, Afarin Sajedi - Irán, Sheyma Khashkhashi – Irán, Almási Robert - Szlovákia, Anto Lloveras - Spanyolország, DUNART: Almási Robert - Szlovákia, Borbély Károly - Magyarország, Weisz Péter - Horváthország, Miloš Popovič - Szerbia, Irfan Hozo – Bosznia-Hercegovina,  Tamás Molnár Anetta - Magyarország, Nagy Zoltán Enzoe - Szlovákia, Kiss Márta - Szlovákia, Csonga Anikó- Szlovákia, Nemes Lászó – Szlovénia

A tárlat 2015. október 16-ig  díjmentesen látogatható.

aranykert_kiallitas

Cím: Szabó Gyula utca 304/2, Vermes-villa, Dunaszerdahely – Dunajská Streda


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

MACI Találkozó


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

ebh


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

annus néni daloskönyve


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

tehetseg

MATEHETSZ hírlevél, 2015. szeptember

Aktuális hírek

 

Tehetség szabadon

A jövő kiválóságait keressük a Magyar Templeton Programban.
Bővebben

Örömteli pillanatok és egy rendhagyó tehetségsegítő program

2015. szeptember 12-én került megrendezésre a Tehetség szabadon konferencia, amely a MATEHETSZ új programját, a Magyar Templeton Programot mutatta be, illetve helyt adott a 2015 tavaszán lefolytatott akkreditációs eljárásban minősítést nyert tehetségpontok táblaátadó ünnepségének is.
Bővebben

Amire büszkék lehetünk

Csermely Péter professzor köszöntő beszéde a Tehetség szabadon konferencián. Videó.
Bővebben

A Tehetség szabadon konferencia szakmai előadásai

Tekintse meg a konferencia teljes anyagát. Előadók: Csermely Péter professzor, Dr. Gyarmathy Éva, Szécsi Anikó, Dr. Péter-Szarka Szilvia. Videósorozat.
Bővebben

A tehetséghálózat fejlődése az elmúlt 10 évben

Dr. Balogh László, a MATEHETSZ elnökének köszöntő beszéde a tehetségpontok akkreditációs táblaátadó ünnepsége alkalmából. Videó.
Bővebben

Megjelent a Tehetséghidak Program zárófüzete

Eredmények, indikátorok, programok és a megvalósítás sarokszámai.
Bővebben
Feliratkozom a hírlevélre


<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu