Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

Az önkéntes kifejezés olyan személyt jelöl, aki saját akaratából egy közösség számára végez valamilyen hasznos tevékenységet, melyért cserébe nem vár anyagi ellenszolgáltatást. Tapasztalataink is azt mutatják, hogy megyénkben is folyamatosan nő az önkéntesség elismertsége, az önkéntesek száma. Egyre többen érzik azt, hogy az önkéntes tevékenység során fejlődik személyiségük, új kapcsolatokat építenek ki úgy, hogy mindeközben rászorulókon segítenek.

Kisebb helyi közösségek önkéntes kezdeményezéseitől a civil szervezeteken át az önkormányzati fenntartású intézményekig egyre többen jönnek rá, hogy mennyire fontosak az önkéntesek által végzett tevékenységek. Egyre több vállalat életében is fontos stratégiai céllá válik, hogy a társadalmi felelősségvállalás keretében szervezett vállalati önkéntes programjaikkal növelhetik dolgozóik elköteleződését, motivációját, hozzájárulhatnak személyes fejlődésükhöz, s ezzel a cég hosszú távú fenntarthatóságát és reputációját is elősegítik. Ezeknek köszönhetően egyre több területen működnek önkéntesek által is támogatott programok vagy szolgáltatások.

A Bázis Gyermek és Ifjúsági Egyesület egyik alapvető célja volt, mikor 2011-ben, az Önkéntesség Európai Évében megalapította az Önkéntességért Díjat, hogy még többek számára vonzóvá tegye az önkéntes tevékenységet, és hogy az önkéntesség társadalmi megítélését még kedvezőbb irányba mozdítsa.

A meghirdetett önkéntes kategóriák 2015-ben:

2015. Év Önkéntese

2015. Év Önkéntes Szervezete

2015. Év Önkéntes Programja

2015.Év Jótevője

A jelöléseket a mellékelt nyomtatványokon kérjük eljuttatni egyesületünkhöz a feltüntetett postai vagy email címre, 2015. november 22-ig.

A díjak átadására 2015. december 5-én, az önkéntesség napján ünnepélyes keretek között kerül sor.

 

További információ:
Smudla Katalin
www.bazispont.hu, 34/787-242, info@bazispont.hu


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

15 hallgatóval indult ma Bázispontban a Család-, Esélyteremtési és Önkéntes Ház 45 órás jelnyelvi tanfolyama, melynek vezetője a SINOSZ megyei szervezetének munkatársa Tvarosek Józsefné.

A résztvevőket köszöntő Bereznai Csaba, Tatabánya alpolgármestere elmondta, hogy a "fogyatékkal élő ügyfelek" kifejezés helyett sokkal helyénvalóbbnak gondolja a "különleges figyelmet érdemlő polgárok" megnevezést. A politikus úgy véli, igen sokat kell még tenni az intézmények, hivatalok és az ezek szolgáltatásait igénybe vevők közötti kommunikációs gátak, akadályok lebontásáért. Kis, ám igen fontos lépést jelent ebben ez a tanfolyam, melynek eredményeképp a kormányhivatal, a kórház, a szociális intézmények munkatársai a siketek nyelvén, jelelve is tudnak majd kommunikálni az ily módon "beszélő" emberekkel.

kép kép kép
kép kép kép
kép kép kép
kép kép kép
kép kép kép
kép kép kép


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

Szeptember 5-e a Jótékonyság Világnapja. Idén országos akciót hirdetett az Emberi Erőforrások Minisztériuma, melyben a húsz Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház mindegyike részt vett.

Mivel Tatabányán ezen a napon ünnepeltük a Bánányászokat is, adva volt a lehetőség, hogy a megújult Óvárosi Május 1 parkban állítjuk fel sátrunkat, s szólítunk meg minden arrajárót: készítsünk együtt apró ajándékokat!

Az elkészült szemüvegtokokat, könyvjelzőket, babzsákokat, szívecskéket és Minionokat, ujjbábokat és apró játékokat a Tatabányai Járás Egyesített Szociális Intézményeinek Szent Teréz Idősek Otthonában élőknek és a Szent Borbála Kórház Gyermekosztályának ajánlottuk fel.

Az ajándékok átadása az elmúlt napokban megtörtént, mind az idősek, mind a beteg gyermekek nagy örömmel fogadták apró ajándékainkat. Reméljük, legalább ekkora örömet szereztünk azoknak is, akik kezük munkájával, szabadidejük feláldozásával járultak hozzá, hogy mosolyt csalhassunk elesett embertársaink arcára. Köszönjük!

kép kép kép
kép kép kép
kép kép kép
kép kép kép
kép


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

nekik_nehezebb_rajzpalyazat


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

generaciok_egyuttelese_fotopalyazat


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

Kéthetente szerda délutánonként tartjuk várandós klubunkat, ahol egy kellemes üdítő mellett izgalmas témákon keresztül beszélgetünk a várandósságról, szülésről és születésről, gyermekágyas időszakról és minden egyéb, a résztvevőkben felmerülő kérdésről. Találkozóinkra esetenként szakértőket is meghívunk.


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

Kéthetente csütörtök délelőttönként tartjuk baba-mama klubunkat, ahol a kisbabás anyukák mellett szívesen fogadjuk a család többi tagját, a nagyobb testvéreket és apukákat is. Babaszobánkban a gyermekek lefoglalása mellett beszélgetünk gyermekápolásról, anyaságról és minden egyéb, a résztvevőkben felmerülő kérdésekről, tapasztalatokról. Találkozóinkra esetenként szakértőket is meghívunk.


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

A Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház országos hálózatának megyei képviselőit hívta össze az Emberi erőforrások Minisztériuma. Az értekezletet Shanda Tamás, Ifjúságpolitikáért és esélyteremetésért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg. Beszédében kihangsúlyozta a minisztérium által bevezetésre került önkéntes honlap fontosságát, hiszen a célja a kereslet-kínálat egymásra találása az önkénteskedés területén. Kiemelt szempont a honlap folyamatos frissítése, aktualizálása, hogy minél többen, minél több lehetőségről értesüljenek az ország minden pontján. A portál a www.onkentes.gov.hu felületen található! Az értekezletet megtisztelte jelenlétével Novák Katalin, család és ifjúságügyért felelős államtitkár, aki örömét fejezte ki, hogy az országos hálózat valamennyi tagja képviseltette magát, s ilyen formán lehetőség nyílt a találkozásra. Kihangsúlyozta a házak szerepét a helyi szinten történő megerősítésben, népszerűsítésben. A hatékony együttműködés feltétele a házaktól érkező folyamatos visszajelzések, helyi sajátosságok, igények, problémák feltüntetése. Kiemelt szerepe van a családügyi kampányoknak, amely leginkább a szemléletformálásban és az állami támogatások népszerűsítésében kell, hogy megnyilvánuljon. Ennek egyik eleme a minisztérium megbízásából készülő, a helyi médiákban műsorra kerülő, kéthetente újabbal bővülő kisfilmek, mely a családok számára elérhető támogatásokat népszerűsíti. Külön feladatként említette államtitkár asszony az Egyenlő Bánásmód Hatósággal való együttműködés kiaknázatlan területeinek felkutatását, a közös szerepvállalás fontosságát. A közeljövő kiemelt programja a CSEÖH országos hálózatát nyomatékosító nagy Flashmob akció, ami 2015. augusztus 12-én valósul meg, s melynek üzenete: „Családbarát ország, ahol a fiatalok is értéket képviselnek”.

kep1 kep2

cseoh


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

eselyek napja

eselyek napjaAdmin Bázis
0000-00-00 00:00:00

Kedves, mosolygós emberek fogadtak, mikor a Bázis Gyermek és Ifjúsági Egyesület által működtetett  Komárom-Esztergom megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Házba léptem. Smudla Katával, az egyesület vezetőjével beszélgettem arról, milyen programokban vehet részt az, aki egy kicsit is nyitott a világra.

http://csaladhalo.hu/system/files/imagecache/inline-kep/cikk/2015/04/uid-1689/p3060379.jpg

a teljes cikk elolvasása >


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tavaszi rendes ülésén megalapította a cigánypasztorációs képzésekkel foglalkozó Boldog Ceferino Képzési Intézetet, amelynek vezetésével Székely János esztergom-budapesti segédpüspököt bízták meg, akit a képzésekről, a cigánypasztoráció kihívásairól kérdeztünk.


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

döntésAz ÉFOÉSZ jogásza, Dr. Danó Réka is részt vett azon a Karlovy Vary-ban tartott konferencián, amely a támogatott döntéshozatal és a gondnokság intézményét járta körül, összevetve az eddigi nemzetközi tapasztalatokat, negatív és pozitív változásokat a rendszerben. Az egyesület jogásza a jelenlegi magyarországi állapotokat vázolta fel, bemutatva, hogy bár az új jogi intézmény bevezetése nagy előrelépésnek számít, ám gyakorlati megvalósulásának még számos akadálya van.
A támogatott döntéshozatal igénybevételekor - szemben a gondoksággal - az igénybe vevő személy továbbra is teljes mértékben cselekvőképes marad, ügyeit önállóan intézheti, mindezt úgy, hogy a támogató megadja számára azt az alapvető segítséget, amely segíti az érintett személyt - legyen értelmi fogyatékossággal élő fiatal felnőtt/időskorú stb. - abban, hogy önmaga számára a legelőnyösebb döntést hozhassa meg.

Könnyen érthetően a támogatott döntéshozatalról: http://www.efoesz.hu/download/mv_td.pdf

Bővebben a támogatott döntéshozatal jogi intézményéről: http://www.origo.hu/jog/lakossagi/20140720-uj-jogintezmeny-a-tamogatott-donteshozatal.html

döntés

 


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

2015. március 26. 19.00 óra - Pinceszínház

jelnyelvi tolmácsok közreműködésével

AKADÁLYMENTESÍTETT ELŐADÁS

SINOSZ tagsági igazolvánnyal 50%-os kedvezménnyel váltható jegy az előadásra!

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR: 1.400,- Ft (eredeti jegyár: 2.800 Ft)

hal négyesben


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

Miskolcon rendezték a Magyar Kerekesszékes Bajnokság 2. fordulóját. A diósgyőriek első mérkőzésükön vereséget szenvedtek a sokkal tapasztaltabb, jobb erőkből álló Budapesti Törekvés SE csapatától. A következő meccsen azonban javítani tudtak, így két forduló után továbbra is másodikok a tabellán.

A forduló eredményei az alábbi linken érhetők el:

http://dvtk.eu/kosarlabda/egy-gyozelem-egy-vereseg/8999/

dvtk
Pályán a DVTK kerekesszékes csapata (Fotók: Szabó Gábor)

Az I. Kerekesszékes Magyar Bajnokságot 2014-ben rendezték, az ott készült fotók kellő ízelítőt adnak a mérkőzések hangulatából!

dvtk


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

A helyszínnek a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakközépiskola ad otthont. Ide várják majd a különböző demenciákkal élő betegeket (így az Alzheimer-kórral élőket is) illetve családtagjaikat, rokonaikat és barátaikat valamint a velük együtt érző embereket. A találkozók célja, hogy a betegek nyugodt környezetben beszélgethessenek, egymástól és a szakemberektől hasznos információakt kapjanak. Természetesen azokat is szívesen látják, akik szeretnék megismerni a betegeket segítő körülményeket, lehetőségeket. A kávét (amelyről bizonyították, hogy jótékony hatású a Alzheimer-kórra), a teát és az aprósüteményt az iskola biztosítja, diákok szolgálják fel.


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

A Tatabányai Városi Televízió híradása szerint már idén megnyithatja kapuit az ország második bentlakásos, rehabilitációs központja.


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

Ferenc pápa a Pontificia Academiade las Ciencias-n (Pápai Tudományos Akadémián),emberkereskedelemről szóló ifjúsági konferenciát rendezett november 14 és 17 között. A konferencián hozzávetőlegesen 50 ország fiataljai vettek részt, akik a világ különböző országaiból jöttek és a legkülönfélébb foglalkozással (jogász, szociálismunkás, tanár, művész stb.) rendelkeztek. Az ERGO - Európai Regionális Szervezet képviseletében dr. Klemencsics Andrea vett részt, aki több éve a modernkori rabszolgaság témájában folytatja kutatásait, és képviselte az egyesületet és annak gondolati világát a konferencián. A konferencián történő részvételre való felkérést az ERGO a Jó pásztor nővérektől kapta, amely 2014. nyarán Magyarországról készített emberkereskedelem és prostitúcióval kapcsolatos felmérést az Emberkereskedelem Elleni Katolikus Hálózat létrehozásához. 

kép

A három nap alatt megvitatásra került az emberkereskedelem és prostitúció egyes országokban történő megjelenési módja illetőleg annak oka. Az egyes országok, kiváltképpen kontinensek között, a megjelenési módok és azok elleni küzdelemben számos eltérés volt tapasztalható, azonban a konferencia résztvevői egyetértettek abban, hogy mindenhol a küzdelem leghatékonyabb módja, az oktatás.

Az egyes országokról és az ott specifikus problémáról szóló előadások és az azt követő viták lefedték a modernkori rabszolgaság minden formáját. (emberkereskedelem, gyermekmunka, prostitúció, kényszerházasság, stb.) Az egyes előadások során a fiatalok bemutatták az országukban megjelenő modernkori rabszolgaság formáit, az ezt körbe ölelő társadalmi és szociális problémákat, illetőleg, hogy milyen cselekvési tervek vannak kormány és civilszervezetek szintjén. A fiatalok megállapították, hogy vannak ország specifikus problémák (kultúra, jogszabályozás) de az információhiány, oktatás hiánya és az emberek érzékennyé tételének hiánya mindenütt jelenlévő probléma.

Ennek felismeréseként ismételten kifejezésre került, hogy avilágon minden férfi és nő egyenlő és szabad. Ennek tudatában kimondásra került, hogy össze kell fogni és segíteni kell az emberkereskedelem illetőleg a modernkori rabszolgaság minden áldozatán és egyesített erővel helyre kell állítani az emberi jogokat. Ennek megvalósítása érdekében az Ifjúsági Konferencia elfogadta az alábbi nemzetközi nyilatkozatot:

 1. Azállamnak képzési programokat kell megvalósítania, különböző típusú  állami alkalmazottak részére, akik a jogalkalmazás és szociálisbiztonság területén dolgoznak.
 2. Azállamnak védenie kell az emberi jogokat, és biztosítania kell minden szükséges segítséget a prostitúció és az emberkereskedelem áldozatainak.
 3. Alapvető fontosságú,hogy az államok biztosítsanak gazdasági eszközöket a prostitúció és az emberkereskedelem konkrét és hatékony módon történő megelőzésére és megfékezésére.
 4. Létre kell hozni egymegfigyelő és / vagy riasztási rendszert a nők elleni erőszak megfékezéséhez, amely a szexuális erőszakból és ezeknők elleni médiabeli orientációjából származik.
 5. Az oktatásegy eszköz a szociális és kulturális átalakuláshoz. Ezen okból kifolyólag, egy képzési kampány létrehozása tanárok és szakemberek számára alapvető fontosságú, mivel igy tudnák megszerezni a szükséges tudást és eszközöket, hogy a fiatalok számára megfelelő ismerteket adjanak át a szexről, mert a szex széles körű és komplex terület, amelyet még nem ismernek teljesen. Ezen ismeretek hiánya, a kizsákmányolók egyik módja a felettük történő irányítás átvételére. Emellett az oktatás másik alapvető célja, hogy a fiatal férfiak ne vásároljanak szexet, mert ezzel hozzájárulnak az emberkereskedelemhez és az emberek testének áruba bocsátásához.
 6. Kiemelkedőfontosságú biztonságos szállást (védett házakat) létrehozni a veszélyeztetett nők számára, és helyet ahol megfelelő támogatást kapnak, és ahol tiszteletben tartják minden nő személyiségfejlődését.
 7. Lényeges,hogy az állam büntetesse azokat, akik szexet vásárolnak, és kriminalizálja az emberkereskedelem minden formáját. Mivel az emberkereskedelem elfogadása, bármilyen formát is öltsön, lehetővé teszi az emberkereskedők számára emberek kizsákmányolását. Nem szabad elítélni az áldozatokat, de el kell ítélni a kizsákmányolási láncot teljes egészében.
 8. Az államokat, intézményeket, a civil társadalmat és a teljes polgárságot  ösztönözni kell, hogy ígéretet tegyenek az emberkereskedelem elleni küzdelemben való  elköteleződés iránt.

 

Szerző: dr. Klemencsics Andrea

Forrás: ergo-net.hu

 


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

 

erzsébet programAz Erzsébet-program keretében meghirdetett 2015. évi szociális üdülési pályázatokra történő jelentkezés folyamata
 1. 1) A pályázatokat kizárólag a www.erzsebetprogram.hu honlapon elérhető elektronikus adatlap kitöltésével nyújtható be.
 2. 2) A pályázó a szükséges csatolandó mellékleteket kitölti/kitölteti, és aláírva/aláíratva digitalizálja (beszkenneli). Elsőként feltölti a szükséges mellékleteket, majd kitölti a szükséges pályázati űrlap adatokat, és véglegesíti pályázatát.
 3. 3) A pályázó a pályázat elküldését követően visszaigazoló e-mailt kap, és az abban található linkre kattintva aktiválhatja pályázatát.
 4. 4) A pályázó legkésőbb a pályázata aktiválását követő 30 napon belül az Alapítványtól e-mailben kap tájékoztatást a feldolgozás eredményéről.
 5. 5) Az önrészt a kedvező pályázati döntésről szóló értesítő e-mailben foglaltak szerint, annak kézbesítését követően 30 munkanapon belül, egy összegben, a benyújtáskor kapott pályázati azonosító szám közlemény rovatban való feltüntetésével kell átutalni.
 6. 6) Az önerő befizetését követően a nyertes pályázó részére postai úton kerül kiküldésre az Erzsébet Kártya. Amennyiben a pályázó átveszi az Erzsébet Kártyát, és az Alapítvány erről megkapja a postai átvételről szóló igazolást, úgy a pályázóhoz tartozó kártya aktiválásra kerül. A pályázó az aktiválást követően tud szállást foglalni, interneten az online foglalási felületen, vagy a telefonos ügyfélszolgálat segítségével. Azon pályázók, akik a 2013. illetve 2014. évi Erzsébet-program keretében támogatást nyertek, és számukra az Erzsébet Kártya korábban kiküldésre került, a korábban megküldött kártya segítségével vehetik igénybe az üdülési szolgáltatást.
 7. 7) A pályázó a sikeres szállásfoglalásáról minden esetben e-mail útján visszaigazolást kap.

http://erzsebetprogram.hu/palyazatok2015/


Admin Bázis
0000-00-00 00:00:00

karácsony

Kedves Barátaink!
Tisztelt Partnereink!


Szappanos Márta Mária soraival köszönjük az egész évi együttműködést és kívánunk áldott karácsonyi ünnepeket és békés, eredményekben gazdag új esztendőt!

Megnyílt az Ég!
Pehelyspórákban hullt a szeretet-fény,
Millió lámpa gyúlt
A sötétség titkos éjjelén.
Testet öltött s emberré lett
Az üdvöt sugárzó isteni lény,
S fehér gyolcsokban piheg, mint halvány
Rózsaszirom: a Szűz kebelén.
S gyúlt millió lámpatűz a sötétség éjjelén
S a föld minden zugába betört a lámpa-fény.
Úgy lángol azóta s patakzik szerteszét
Hogy kétezer év sem olthatta el forró szív-tüzét.
E forró lávafényből
Harangot öntött a szeretet,
E harang zugástól megittasult a föld,
A szikla megrepedt,
S meg-megkondul ember szívednek
Elrejtett zugában, halkan, csendesen,
S így szálldogál Karácsony éjjelen
A béke, s megszentelt szeretet.


A Civil Információs Centrum, Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház munkatársai:
 
S
mudla Kata, Lendvainé Komlós Zsuzsa, Váradi Katalin, Horváth Vivien, Monostori Éva


Bázis Gyermek és Ifjúsági Egyesület
Tatabánya, Kós K. út 2.
34/787-242

www.bazispont.huA projekt az
Emberi Erőforrás Minisztérium

és
Tatabánya Megyei Jogú Város
támogatásával valósul meg.

ARCHÍVUM

VIDEÓK
FOTÓK
HÍRARCHÍVUM
SAJTÓMEGJELENÉSEK 

TUDÁSBÁZIS

LETÖLTHETŐ DOKUMENTUMOK
JOGSZABÁLYOK
HASZNOS LINKEK

SZAKÉRTŐBÁZIS

Feliratkozom a hírlevélre


<
>
<
>BÁZIS GYERMEK ÉS IFJÚSÁGI EGYESÜLET

POSTACÍM: 7900 Szigetvár-Becefa, Fő utca 15/1

Székhely: 2800 Tatabánya, Erőmű tér 7/a

Telefonszám: +36 30 601 4455

E-mail: info@bazispont.hu