2016. január 1-jétől kötelező érettségi előfeltétel lett az iskolai közösségi szolgálat keretében 50 órát teljesíteni. A legtöbb fiatal számára ez csak nyűgnek tűnhet, azonban ha kis idő befektetéssel kedvükre való feladatot és szervezetet találnak, igazi közösségi élményt kaphatnak cserébe!
Az iskolával kapcsolatban álló szervezetek tevékenységei között válogatva fontos az, hogy ami megtetszett, azt az iskola vezetése is jóváhagyja, valamint megfeleljen a hatályos törvényben foglalt feltételeknek.
Ez alapján a „közösségi szolgálat: szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független, egyéni vagy csoportos tevékenység és annak pedagógiai feldolgozása.” (Értelmező rendelkezés 4.§ (13.) bekezdés)

Ennek értelmében a következő tevékenységi területek jönnek szóba:

  1. egészségügyi,
  2. szociális és jótékonysági,
  3. oktatási,
  4. kulturális és közösségi,
  5. környezet- és természetvédelemi,
  6. polgári- és katasztrófavédelmi,
  7. közös sport és szabadidős tevékenység óvodáskorú, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, idős emberekkel.

Az 50 órát több projekt keretében, több év alatt is lehetséges teljesíteni, amelynek előnye, hogy több mindenben kipróbálhatja magát egy diák. Ha mind a fogadó szervezet, mind pedig az önkéntes részéről megalapozott és előkészített a végezni kívánt feladat, évekig emlegethető élményeket, s akár a továbbtanulási irány meghatározását segítő tapasztalatokat szerezhet a fiatal, már középiskolás évei elején is.
Az alábbi linken néhány kedvcsináló fénykép, beszámoló található a 2016-os év “Segítő diákok” pályázatából.

Hasznos linkek:
http://kozossegi.ofi.hu/../Törvényi_háttér
http://www.nsjg.hu/hirek/255-a-koezoessegi-szolgalat-szabalyai
http://kozossegi.ofi.hu/